Tržnice Prostějov: Konec ostudy a začátek nové éry

Demolice areálu tržnice v Prostějově probíhá, aby uvolnila místo pro nové bytové domy. Ačkoli dočasné prodejní stánky zůstanou na svém místě, plány ukazují, že tržnice se brzy přesune do blízkosti Kulturního a společenského centra.

Prostějované i místní zastupitelé několik posledních let označovali areál tržnice jako problém a ostudu města. Demoliční práce na nevyužitých prostorách probíhají pouze v době, kdy neprobíhá trh. Město se totiž rozhodlo zachovat pravidelný provoz tržnice.

Jiří Rozehnal, náměstek prostějovského primátora za ANO, objasnil, že prodejna na náměstí u tržnice bude fungovat bez potíží během tržních dnů - pondělí, čtvrtek a sobotu dopoledne. I přes množství diskusí a plánovaných změn budou prozatím stánky na současném místě trvale ponechány.

V minulosti vedení města Prostějova zvažovalo zřízení nové plochy pro trhy ve Wolkerově ulici nebo přímo na náměstí T. G. Masaryka. Poslední plány počítají s tím, že tržnice se v blízké době přesune naproti finančnímu úřadu poblíž Kulturního a společenského centra (KaSC), čekajícího rovněž na přestavbu. Na místě tržnice by měly být postaveny nové bytové domy.

Stávající tržnice a její zázemí nevyhovují kvůli své poloze potřebám pro zásobování ani skladování potravin, a proto se město rozhodlo tyto objekty neopravovat a raději je zbourat. „Tržnice se momentálně nachází v naprosto nevyhovujících prostorech. Je sice umístěna na dobrém místě a občané si ji již oblíbili, ale pokud se přesune bliže ke Kulturnímu a společenskému centru KaSC, proč ne,' komentoval situaci člen opoziční strany Na rovinu! Michal Drozd.

Zbytky staré budovy budou podle vedení města Prostějova odstraněny nejpozději do konce května. Poté se na ploše po tržnici vytvoří nové parkoviště.