10 věcí, které na Krétě musíte vidět, ochutnat a zažít

Kréta je jedním z nejkrásnějších řeckých ostrovů. Je to místo oplývající bohatou historií, nádhernou krajinou, bělostnými plážemi a unikátní kulturou.

Díky její rozmanitosti může být obtížné se rozhodnout, jaké aktivity při návštěvě Kréty vybrat. Níže naleznete několik tipů na místa, která můžete prozkoumat, a zážitky, které při návštěvě Kréty můžete vyzkoušet. A máme pro vás také jeden tip: Navštivte autopůjčovnu na Krétě, abyste všechny místa stihli co nejpohodlněji.

1. Archeologické naleziště Knóssos

Zejména pro milovníky historie je návštěva tohoto místa unikátním zážitkem. Jde o jedno z největších archeologických nalezišť v Evropě. Můžete si zde prohlédnout pozůstatky palácového komplexu z období mínojské kultury. Tímto místem vás provede průvodce, který prohlídku doplní výkladem o historii a kulturní významnosti tohoto místa.

2. Pláž Balos

Jestliže jste si hledali informace a turistické tipy na Krétě, určitě jste narazili na snímky této exoticky vypadající pláže. Jde o nejpopulárnější pláž na Krétě, není však úplně snadno přístupná, pokud se ale rozhodnete cestu mimo silnici a poté pěší procházku absolvovat, budete v cíli odměněni nejen úžasným výhledem, ale také příjemným svlažením v teplém moři.

3. Staré město Chania

Chania je bývalé hlavní město Kréty, jde o místo, kde se snoubí mnoho různých architektonických stylů, a to díky množství dobyvatelů, kteří město v různých obdobích ovládali. Někdy se tomuto přístavními městu přezdívá také Benátky východu, najdete zde nejen mnoho městských domů v benátském stylu, ale také turecké minarety, egyptský maják, romantické úzké uličky a tvrze. Bezpochyby jde o jedno z nejkrásnějších řeckých měst.

4. Soutěska Samaria

Populární přírodní úkaz, který každý den navštěvují stovky turistů, nabízí unikátní výhledy a zážitek v podobě procházky úzkou soutěskou zakončenou výhledem na moře. Túra je dlouhá asi 13 kilometrů a je přístupná od května do října. Soutěska je kvůli jejím úzkým průchodům pouze jednosměrná, po tom, co dojdete až k moři můžete nastoupit na loď a nechat se odvézt například do nedaleké Chanie.

5. Pláž Matala

Matala je nádherná pláž nacházející se na okraji vesnice Matala. Tato vesnice byla v 60. letech turistickým cílem mnoha členů komunity hippies. Ti zde také vytvořili soustavu jeskyněk v okolí pláže, které si i dnes můžete prohlédnout. I přesto, že dnes už do vesnice zavítá jen málo pravých hippies, toto místo má určitou uvolněnou atmosféru, každoročně se tu pořádá hudební festival a každý cestovatel s duší hippíka se tu bude cítit jako doma.

6. Západní cíp ostrova

Méně známá, avšak neméně zajímavá oblast na západě ostrova nabízí kromě opuštěných míst ideálních pro objevování například největší palmový les v Evropě. Nevynechejte však ani fantastickou pláž Vai nebo historický klášter Toplou, kde můžete ochutnat skvělá vína z klášterní vinice.

7. Vinná oblast v okolí Heraklionu

Pokud si vína chcete užít ještě více, neváhejte navštívit vinný region Heraklion. Nedaleko od hlavního města ostrova najdete vinice, kde se skvělé krétské víno zpracovává už neuvěřitelných 4000 let. Zdejší vinaři pěstují 12 původních odrůd vína. Zúčastněte se ochutnávky vín a budete moci všechny odrůdy porovnat, navíc se dozvíte zajímavé informace o tradičním zpracování vín.

8. Plavba na Diův ostrov

Kréta je kromě okouzlující historie také místem opředeným mýty o antických božstvech. Dle báje tento ostrov stvořil samotný Zeus když po mořské obludě vrhl blesk a ta zkameněla. Dnes je ostrov neobydlený, skýtá ovšem útočiště mnoha původním živočichům a rostlinám. Najdete zde také malebnou benátskou kapli Analipsis. Plavba na ostrov je unikátní také díky tomu, že po cestě můžete pozorovat delfíny, zaplavat si a potápět se v okolí tohoto neobydleného ostrova.

9. Klášter Arkadi

Klášter Arkadi je vyhledávanou turistickou atrakcí zejména díky jeho unikátní architektuře a vyzvánějícím zvonům. Klášter sehrál důležitou roli během tureckého obléhání roku 1866, kdy posloužil jako útočiště Kréťanů, také se obráncům kláštera později v boji podařilo obelstít Turky a zabít tak tisíce útočníků. Při návštěvě tohoto místa si můžete prohlédnout interiéry kláštera i okolí, ve kterém se nachází nádherné květné zahrady a staré cypřiše.

10. Olivový olej

Kréťané jsou národ, který zkonzumuje největší množství olivového oleje za rok, a to 35 litrů na osobu! Při návštěvě Kréty stojí za to si domluvit prohlídku některého z mnoha olivových hájů, kde vás seznámí s tímto důležitým průmyslem. Dozvíte se vše o zpracování oliv a domů si můžete odvézt lahev čerstvě lisovaného olivového oleje nebo jinou pochoutku.

Věříme, že jsme vás inspirovali k návštěvě tohoto unikátního řeckého ostrova a přiblížili jsme vám povahu Kréty se vším všudy!

Zdroj obrázku: Pixabay.com