2000 – Cheb: Spolupráce s německými policisty má snížit kriminalitu (TV Západ)

Trestná činnost spáchána na občanech Německa v českém pohraničí, porušování zákonů ze strany Němců u nás a Čechů ve Spolkové republice Německo. To byla hlavní témata jednání policejních úředníků z Chebu a sousedního Plavna zaměřeného na prevenci kriminality, které se uskutečnilo 16. května na Okresním ředitelství Policie.

„Přijeli jsme na pozvání českých kolegů. Máme totiž mnoho společných problémů i zájmů, a to se bude v důsledku globalizace Evropy dále prohlubovat. Nejdříve se musíme navzájem poznat a rovněž poznat práci těch druhých. Poté můžeme přistoupit k vytváření společných projektů,“ uvedl za policejní ředitelství Plauen Michael Ruschitschka. 

V letních měsících pravidelně dochází k velkému nárůstu trestných činů páchaných na německých turistech. Jen např. za loňský srpen se jich stalo 56. Nejčastěji dochází ke krádežím a vykrádání osobních vozů, k loupežím, a to především na sexturistech a krádežím. 

„Domluvili jsme se na tom, že některé bolesti, které máme a které nás trápí, uveřejníme v německých novinách, tisku a sdělovacích prostředcích. Podíváme se na některé akce, které pořádají. Poté přijedou oni k nám a domluvíme se na společných akcích, které budeme dělat např. jak pro české, tak německé děti – na obou stranách hranic,“ doplnil tiskový mluvčí chebské policie Václav Vrba.

Němečtí policisté při návštěvě Chebu proto zavítali do Domu dětí a mládeže, kde se právě konala dopravní soutěž. Při návštěvě služebny Městské policie je nejvíce zaujal kamerový systém, který slouží ke sledování dění v centru města a díky kterému zde došlo ke snížení počtu spáchaných kriminálních deliktů.