PLZEŇSKO

Břasy dostanou dotaci na provoz přívozu Darová, plánují opravu cesty

Zbylé finanční prostředky na realizaci jsou předpokládány z vlastních zdrojů obce Břasy a z tržeb za poskytovanou službu.

Projekt je Plzeňským krajem podporován od roku 2014. „Provoz přívozu byl v minulém roce zajištěn celoročně po všechny dny v týdnu a byla ponechána i prodloužená provozní doba od 5 do 20 hodin,“ konstatoval náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek a vyčíslil: „Za období provozu dvanácti měsíců loňského roku bylo převezeno cca 20 tisíc osob a 14 tisíc automobilů.“ V roce 2023 činily tržby za převoz 561 390 Kč a v roce 2024 jsou plánovány ve výši 700 000 Kč. Celkové náklady jsou vyčísleny  na 1 921 000 Kč.

Prám tažený elektrickým pohonem letos po deseti letech zvedl cenu. Auto zaplatí namísto dvaceti korun třicet, osoba zůstala na deseti korunách.

Přívoz v Darové funguje denně a je jedním ze tří posledních z někdejší padesátky přívozů mezi Plzní a Prahou. Prám upoutaný na ocelové lano přes řeku řidičům i pěším výrazně šetří čas a kilometry. Je i atrakcí pro turisty. Letos se dočká opravy cesta od převoznického domku k přívozu, obec tam chce i parkoviště.