Celníci odhalili tajný náklad: Mercedes plný nelegálních potravin

Celníci v Praze zastavili vozidlo převážející dva tisíce kilogramů nelegálního masa namísto deklarovaného pečiva. Řidič tvrdil, že jede do Berlína, ale nedokázal prokázat původ a kvalitu masných produktů. Náklad byl zlikvidován a přepravci hrozí pokuta až 10 milionů korun.

Celníci v Praze odhalili nečekaný nález během noční směny 7. února. Vozidlo značky Mercedes Benz, které vyjíždělo z tržnice Sapa, bylo zastaveno pro kontrolu. Podle označení mělo převážet pečivo, ale realita byla jiná. 'Po zastavení vozidla však celníci uvnitř objevili značné množství živočišných produktů, k nimž řidič nebyl schopen doložit doklady prokazující původ a kvalitu. Celníkům tvrdil, že veze zeleninu a ovoce do Berlína,' uvedla Nikola Soukalová, tisková mluvčí Celního úřadu v Praze.

Vzhledem k důvodnému podezření, že jsou produkty přepravovány v nevhodných podmínkách, vytipovali celníci vozidlo a následovali ho na jejich služebnu. Tam byly potraviny drženy až do příjezdu inspektorů Státní veterinární správy. Podle tiskové mluvčí byly potraviny prozkoumány a testovány inspektory, kteří poté zjistili, že se ve voze nacházejí různé druhy masných výrobků. Mezi nimi kohouti s hlavou i pařáty, pečená kuřata, drůbeží vnitřnosti nebo křepelčí vejce. Celkem náklad vážil dva tisíce kilogramů.

Vzhledem k tomu, že přepravce neměl registraci pro přepravu živočišných produktů a původ zboží nebyl prokázán, rozhodli se inspektoři náklad zlikvidovat. 'Veterinární inspektoři živočišné produkty znehodnotili modrou barvou a nařídili přepravci jejich neškodnou likvidaci. Podle vyjádření Státní veterinární správy mu může být ve správním řízení udělena pokuta až do výše 10 milionů korun,' doplnila mluvčí.