Cheb: Ministr zdravotnictví Blatný jednal v nemocnici (TV Západ)

Ve čtvrtek 4. února se v chebské nemocnici konalo setkání ministra zdravotnictví s zástupci lékařů, vedení kraje a dalších osob, aby se řešila kritická situace kvůli koronavirové nákaze. Po jednání proběhl před vchodem do pavilonu A tiskový briefing. Jedním z nejvíce veřejností diskutovaných požadavků byla možnost vozit pacienty do nedalekých zdravotnických zařízení v německém pohraničí.

„Já samozřejmě vnímám, vítám a jsem rád, že pan ministr a jeho tým chtěli osobně poznat situaci, ten realistický pohled, nikoliv pouze z roviny řečeného, ale přijeli na místo, aby viděli, jak je situace opravdu závažná. Mohu potvrdit to, že nám velmi pomůže, pokud bude naplněn, příslib doplnění tří internistů do chebské nemocnice, který velmi odlehčí tomu stávajícímu personálu a bude moci rozšířit péči o covidové pacienty. To, co je pro nás také velmi pozitivní, a už jsme avizovali v minulých dnech jsou právě ty možnosti letecké přepravy pacientů, nyní už dvěma kompletními osádkami. To, co je dnes nového a pan ministr říkal, je velmi pozitivní zpráva, že přesuny budou moci být plánovány a realizovány 24/7. Tzn. sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. Co se týká diskuze nad možnou spoluprací s Německem, tam přiznávám, a pan ministr to ví, že na to máme trochu odlišný pohled. Já samozřejmě vnímám argumenty ministerstva v tom, že pokud jsou k dispozici národní zdroje a máme zajištěnu logistiku transferů po zemi či letecky, tak primárně budeme využívat jen je. Stále vnímám svůj argument toho teritoriálního pohledu. Tzn., že v momentě, kdy je Cheb na hranicích s Německem, jsme součástí jednotného evropského prostoru, mám za to, že pokud jde o lidské zdraví či záchranu lidských životů, hranice by v dnešní době už neměla sehrávat vůbec žádnou roli, být jakoukoliv bariérou. Také jsem jasně řekl, že nevnímám spolupráci s Německem jako řešení, které je spasitelné a které vše vyřeší, ale jako jeden prvek z možností, který můžeme využít, pokud to okolnosti budou žádat. Argumentace ministerstva je racionální, logická. Vnímají, že transfery do Německa by byly v řádu jednotek pacientů, tzn., že situaci to v komplexu neřeší. Vnímám i ten pohled symbolický, kdy právě spolupráce mezi sousedícími státy může vyvolat i pozitivní efekt ve vnímání populace, řekněme v nějakém klidu ve společnosti. Proto je pro mě zásadní, že bylo jasně řečeno, že jednání s německou stranou probíhají. Oni probíhají kontinuálně. Nicméně pomoc zatím aktivována nebyla, ale jsme domluveni s panem ministrem Blatným tak, jak říkal, že jsme spolu v permanentním kontaktu, že pokud by systém, který je dnes nastaven v rámci národních kapacit, jakkoli kolaboval a nestíhal vyřešit požadavky, které odsud jsou, tak, že se vrátí do módu aktivace ta spolupráce s německou stranou. Nicméně zatím transfery přímé přes hranice aktivovány nebudou, dokud dostačují kapacity, které byly dnes avizovány,“ uvedl po jednání hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

„Nemile mě překvapil poměrně razantní odpor týkající se jak pana ministra, tak jeho týmu vůči využití kapacit v Německu. Bylo jasně řečeno, že se jedná pouze o jednotky pacientů, ale i ty by myslím Chebu pomohly. Především si myslím, že pan ministr příliš nevnímá tu symboliku možnosti překládat pacienty do Německa, že i pro místní občany by to byl jasný signál, že se vláda jejich problémy zabývá a chce je řešit uvnitř regionu a je pro ně ochotna udělat i něco navíc. Zároveň jsem panu ministrovi předal i petici starostů jak z Chebska, tak i z Ašska. Je pod ní 16 podpisů starostů, kteří se staví za názory pana primáře Adamce a za personál chebské nemocnice. Žádají pana ministra, aby opravdu urychleně hledal řešení, které chebské nemocnici i celému regionu uleví, a to včetně právě i zintenzivnění spolupráce s Německem,“ okomentoval postoj ministerstva zdravotnictví starosta Chebu Antonín Jalovec.

„Symbolika, o které zde bylo hovořeno, já jí úplně rozumím a stejně tak je i jakýmsi symbolickým a myslím si, že naprosto jasným signálem pro všechny občany této země - postará se o vás i Česká republika. Není potřeba za každou cenu cestovat do zahraničí, protože Česká republika si váží každého života, každého českého občana a o každého z nich se postará. Dosavadní situace tak, jak byla řešena, nikdy nebyla v situaci, že by kvůli tomu, že český občan je transportován do jiného místa v ČR, byl ohrožen jeho život,“ oponoval ministr zdravotnictví Jan Blatný.  

Den před schůzkou také hejtman Karlovarského kraje aktivoval pracovní povinnost zdravotním sestrám, tak aby mohl otevřít další lůžka pro péči o covid pozitivní pacienty. 

„Jsme vypsali pracovní povinnost pro selektovaný okruh zdravotních sester, zejména z lázeňských a zdravotních zařízeních, které v současnosti nefungují, aby nám zhruba sedmdesátka sester pomohla v našich nemocnicích, včetně té chebské,“ potvrdil hejtman Kulhánek. 

Zároveň během jednání padla informace o tom, že v našem regionu je potvrzeno několik desítek nakažených britskou mutací viru.

„A šíří se min. o 35, někteří udávají až o 70 procent, rychleji než stávající virus. Fungují na ní ale, a možná lépe než na ten klasický virus, právě proto, že se tak rychle šíří, ta nastavená opatření,“ dodal Blatný.

Zdravotní sestry budou nasazeny v nemocnicích v Chebu, Sokolově, Karlových Varech, Ostrově a v covidáriu REHOS v Nejdku. Kromě zmíněné petice starostů Chebska předali zástupci signatářů ministru Blatnému také petici Chebanů „Otevřete hranice sanitkám“ s více než 3600 podpisy.

V pátek, den po ministerské návštěvě, do chebské nemocnice přijela kolona sanitek spolu s velkokapacitní sanitkou zvanou Fénix, aby odvezla do Prahy a dalších nemocnic ve Středočeském kraji 25 pacientů s lehčím průběhem.