Co rozhodně nesmíte vynechat při návštěvě Kréty

Kréta je s rozlohou 8 261 km2 největším řeckým ostrovem, je to kolébka starověké mínojské civilizace s množstvím zachovalých antických památek.

Kromě toho skýtá také mnoho nádherných přírodních útvarů – horské vrcholy, hluboké soutěsky a kaňony, bílé pláže a zelené pahorky. V tomto článku vám nabídneme několik tipů na místa, která byste při návštěvě Kréty rozhodně neměli vynechat.

Kulturní památky

Mínojská a později mykénská kultura po sobě na ostrově zanechala mnoho paláců a jiných staveb. Dnes už jde samozřejmě o ruiny, ale přesto na vás tato místa dýchnou svojí historickou atmosférou.

Knóssos

Pravděpodobně nejznámějším palácem a turistickým cílem na ostrově je Knóssos. Jde o palácový komplex, který byl původně tvořen více než 1000 místnostmi. V minulosti šlo nejspíš o správní a politické středisko mínojské kultury. Kromě mnoha původních místností, spletitých chodeb a starověkých sloupů zde můžete nalézt také kopie originálních nástěnných fresek. Tento komplex a domov bájného Minotaura se nachází pouhých 15 minut autem od hlavního města Heraklionu, zde je možné zapůjčit auto, a k památce se tak pohodlně dopravit.

Chania

Bývalé hlavní město ostrova, významný přístav a krásné pláže – to je Chania. Někdy se tomuto letovisku přezdívá také Benátky východu. Při návštěvě tohoto místa se ztratíte v úzkých uličkách města, budete si moci prohlédnout malebné benátské domy a obdivovat městské hradby z období 16. století. Dále zde naleznete maják La Laterna nebo Janičářskou baštu, nejstarší tureckou stavbou ve městě, a spoustu dalších zajímavých míst.

Malia

Malia (též Mallia) je město mínojské kultury na severu ostrova. Poblíž města najdete třetí nějvětší mínojský palác postaven okolo roku 1900 př. n. l. Mimo jiné se jedná o naleziště zachovalých zlatých šperků. Také zde byla odkryta stavba sloužící jako pohřebiště – Chrýsolakos. Město slouží jako turistické letovisko a centrum zábavy na ostrově.

Festos

Druhý nejzachovalejší mínojský palác na ostrově stojí na náhorní plošině a díky tomu, že je obklopen Messarskou nížinou, je z tohoto místa úžasný rozhled do krajiny, za dobré viditelnosti uvidíte i vzdálené pohoří Ida. Nejcennějším nálezem této archeologické lokality je disk popsaný krétským hieroglyfickým písmem, který si můžete prohlédnout v muzeu hlavního města Heraklionu. Asi 3 kilometry od Festosu se nachází další významné archeologické naleziště – vykopávky villy Agia Triada. Obě památky tak lze propojit příjemnou procházkou.

Hory a příroda

Kréta je nejen ostrov s mnoha archeologickými památkami, je to prakticky horský masiv, který omývá moře. Své si zde tedy najdou i turisti a milovníci horských trailů. Na ostrově je okolo 90 horských stezek, můžete ho tedy prochodit křížem krážem. Nejzajímavější místa zmiňujeme níže.

Soutěska Samaria

Jde nejspíš o nejznámější přírodní památku ostrova. Každý den sem míří zástupy turistů. Prohlídka tohoto místa ovšem opravdu stojí za to. Nejkrásnější soutěska na ostrově se nachází na západě, je součástí krétského národního parku. Po tom co sestoupíte do soutěsky můžete skrze její koryto dojít až k moři. Odtud je možné se lodní dopravou dostat zpět do nedaleké Chanie.

Stezka Prionia – Skala – Mytikas

Pokud jste milovníky náročnějších horských treků, jistě vás uspokojí tato stezka vedoucí mimo jiné také okolo hory Olymp, mýtického domova antických božstev. Na této 20 kilometrové dobře udržované trase lze stanovat a kempovat a užijete si zde nádherných horských výhledů, ale také si dáte do těla.

Svatyně Ida a hora Psiloritis

Svatyně Ida je jeskyně nacházející se v centrálním pohoří Ida. Dle pověsti jde o místo narození boha Dia. Nedaleko od jeskyně se nachází nejvyšší vrchol Kréty, hora Psiloritis, 2456 m. n. m. Návštěvu obou míst lze propojit, na vrchol hory se dostanete za cca 4 hodiny a bude vás tam čekat odměna v podobě úžasného výhledu na moře omývající severní i jižní pobřeží ostrova.

Koupání a potápění

Kréta je rájem také pro milovníky potápění. Řada archeologických nalezišť se nachází u pobřeží a některé památky jsou dokonce zatopené, ideální zážitek pro potápěče.

Olous

Právě Olous patří mezi nejzajímavější lokality, kde se nachází částečně zatopené rozvaliny starého římského města. V oblasti je potápění povoleno, zájemci si tak mohou pod vodou prohlédnout zbytky staveb, které pravděpodobně potopila tektonická činnost.

Pláž Matala

Snad nejznámější krétská pláž se proslavila svým černým pískem a soustavou jeskyněk na pobřeží. Moře je studenější a dno rychle klesá, takže pláž je vhodná zejména pro dobré plavce.

Pláž Kommos

Pro výletníky, kteří se chtějí vykoupat spíše v klidném a teplém moři je tu pláž Kommos. Pláž je orientovaná na západ, jde tedy o jedno z mála pláží, kde si na Krétě můžete užít západ slunce nad mořem. Kromě koupání můžete klidnou procházkou dojít na malý pahorek nad pláží, kde se nacházejí vykopávky dalšího z mínojských měst.