Dnes byla slavnostně představena zlatá mince s chebskými motivy

V pražském sídle České národní banky byla dnes za účasti guvernéra Jiřího Rusnoka a starosty Chebu Antonína Jalovce slavnostně představena zlatá mince, na které jsou vyobrazeny významné památky našeho města. Jedná se o první z cyklu deseti zlatých pamětních mincí s motivy vybraných městských památkových rezervací v České republice, které Česká národní banka postupně vydá do roku 2025.

„Téma městských památkových rezervací se vrací na pamětní mince po 35 letech. Města do tohoto cyklu byla vybrána ve spolupráci s Národním památkovým ústavem tak, aby se neopakovaly náměty ztvárněné v roce 1986 v rámci tehdejší sady stříbrných mincí. Tento nový cyklus zlatých mincí bude souborem jedinečných uměleckých děl a může být i pozvánkou k návštěvě deseti krásných měst v České republice,“ uvedl při dnešním slavnostním představení guvernér Jiří Rusnok.

Na lícní straně mince je ztvárněn motiv chebského dřevěného krovu doplněný heraldickými zvířaty z velkého státního znaku. Na rubové straně jsou pak technikou koláže zobrazeny nejvýznamnější architektonické památky Chebu. Autorem návrhu mince je medailér Jiří Hanuš.

Mince Město Cheb ze zlata o ryzosti 999,9 byla vyrobena ve dvou variantách - v běžném provedení s vroubkovanou hranou v počtu 3 400 kusů a ve špičkové, tzv. proof, kvalitě s vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou v počtu 7 700 kusů.

Nominální hodnota mince 5 tisíc korun není totožná s prodejní cenou. Ta je výrazně vyšší a zohledňuje především aktuální cenu zlata. Obě varianty mince se v současné době prodávají za částku přesahující 23 tisíc korun. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů České národní banky.

V této sérii budou dále postupně vydány zlaté mince s motivy měst Jihlava, Mikulov, Litoměřice, Kroměříž, Hradec Králové, Olomouc, Moravská Třebová, Štramberk a Tábor.


Zdroj: město Cheb