Dýňový svět u Leštiny láká na podzimní Vysočinu

Pyramidy z dýní, nejrůznější probíhačky pro děti, hrad nebo bazén ze slámy a tisíce kusů téměř stovky druhů dýní. To je zahrada s přilehlou stodolou na statku manželů Pipkových, kteří pravidelně na podzim v Nové Vsi u Leštiny nedaleko Golčova Jeníkova zpřístupňují Dýňový svět. Letos je pro malé i velké otevřený až do 5. listopadu. Proto přijeďte nasát typicky podzimní atmosféru na Vysočinu!

Manželé Pipkovi nepěstují pouze dýně nejrůznějších tvarů a barev, ale chovají také řadu zvířátek. Proto si v areálu nejen děti přijdou na své. „Máme telátko, prasátko, koně, ovce i kozy. Děti dostanou tvrdý chleba a mohou je nakrmit,“ vysvětluje Jarka Pipková, která s manželem pěstuje dýně na bezmála osmi hektarech polí a každý rok sklízí „tisíce kusů a desítky až stovky tun“ oranžových výpěstků.

Na dýňové království do Nové Vsi u Leštiny se o víkendech jezdí dívat jednotlivci i rodiny, přes týden jsou dopoledne vyčleněná pro školky a školy. „V období, kdy máme otevřeno, nás denně navštíví zhruba 150 dětí, takže za šest týdnů jich počítáme na tisíc,“ doplňuje paní Pipková s tím, že na statek často přijíždí i školy z daleka, výjimkou nejsou ani ty pražské.

Děti si mohou na statku prohlédnout zvířátka, vydovádět se na slámě, namalovat si dýni nebo si ji zkusit vyřezat. Na rodiče pak čekají krásné dekorace z dýní, originální designové nápady a pokud rádi vaříte, na statku si můžete z téměř stovky druhů vybrat, nakoupit a něco dobrého doma ukuchtit.

Na statku mají pro veřejnost otevřeno ve všedních dnech od 14.00 do 18.00, o víkendech, podzimních prázdninách a svátcích od 9.00 do 18.00 a dopolední hodiny jsou vyhrazeny pro objednané mateřinky a základní školy. 

www.dynovysvet.cz