Jaké knihy si vzít na dovolenou? Máme pro vás 3 tipy z říše fantazie

Jste vášnivý čtenář nebo vás baví číst příležitostně například na dovolené? Ať tak nebo tak, připravili jsme si pro vás tři knihy, které si můžete sbalit na cesty.

Léto je v plném proudu a lidé často řeší, co si vzít s sebou, aby se zabavili ve chvílích odpočinku. Ať už se chystáte lenošit někde na pláži nebo si užívat relax v pivních lázních, dobrá kniha se vždy hodí. Připravili jsme si pro vás tři tipy na knihy, které vás na dovolené vtáhnou do světa fantazie.

O dracích a lidech – Tereza Kadečková

Tereza Kadečková se doposud představovala především jako autorka povídek, ale nyní vstupuje na českou fantastickou scénu svým prvním románem, knihou O dracích a lidech. Mysleli jste si, že draky už není možné pojmout originálně? Tereza vám dokáže, že i tyhle fantastické příšery mohou stále ještě zaujmout a nemusí to být jen klasika v podobě gigantických příšer, které stráží nějaký poklad, nebo se prohání po nebi a jsou předzvěstí zkázy.

I když zkázu ve fanatické společnosti tak trochu čekat můžete. Román O dracích a lidech vám ukáže, že i fantastická literatura je schopná pojmout vážnější témata, a přitom dál bavit, být akční a přinést přesně to, po čem u fantasy toužíte – pořádnou dávku představivosti.

O dracích a Sedmi – Tereza Kadečková

V roce 2020 se Tereza Kadečková uvedla knihou O dracích a lidech, v níž prezentovala velmi specifický pohled na draky. A do světa draků se vrací s úplně novým příběhem. Nečekejte přímé navázání na knihu O dracích a lidech. O dracích a Sedmi je naprosto nový příběh.

Překvapí i žánrovým zařazením. Tentokrát se vám představuje příběh z ranku sci-fi, který má kyberpunkové kořeny. Ano, pořád se jedná o stejný svět, a přitom je příběh úplně jiný. A proto není znalost knihy O dracích a lidech pro četbu nutná. Zkusíte i vy Rudý Zázrak?

Pár zbytků pro krysy – Jiří Sivok

Jiří Sivok už nám ukázal, že Smrt bývá nehezká, ale tentokrát se představuje v ještě kratším formátu, tedy prostřednictvím povídek. V knize Pár zbytků pro krysy najdete celkem sedmnáct povídek, které mapují Jiřího tvorbu od jejích počátků po současnost. Nejedná se o sbírku čistě hororovou, ale temná témata jednoznačně převažují. To vám dokáže i v případě svých vědecko-fantastických kousků.

Jak pečovat o knihy na dovolené?

Možná jste nad tím nikdy nepřemýšleli, ale i o knihy je potřeba pečovat, obzvláště na dovolené. Knihy nám poskytují informace a nebývalou hodnotu, ale také únik z reality, proto je dobré se o ně dobře starat. V domácím prostředí postačí pravidelně čistit knihy od prachu. Při cestování se hodí zvýšená péče, a proto je dobré mít po ruce alespoň hygienické, desinfekční ubrousky, kterými knihu lehce otřete od písku či jiných nečistot i bakterií. Desinfekční ubrousky využijete samozřejmě i v případě, že nemáte po ruce mýdlo a vodu.

Andrea Ježková

PS: pokud máte rádi zajímavosti, pusťte si VIDEO:
Spisovatelka Tereza Kadečková odhalila své intimní touhy

Zdroj fotografie: Image by Artie_Navarre from Pixabay