Kraj chce pořádat Zimní olympiádu dětí a mládeže v roce 2025

Rada Plzeňského kraje vzala na vědomí závaznou přihlášku k pořadatelství Her XI. zimní olympiády dětí a mládeže v ČR 2025, odsouhlasila její podání a uložila členu rady pro oblast školství a sportu Vladimíru Krocovi její podepsání.

Konečné rozhodnutí o pořadatelství her učiní Český olympijský výbor.

Zimní olympiáda dětí a mládeže (ODM) se koná pod patronací Českého olympijského výboru od roku 2003. Ucházet se o pořadatelství ODM pro rok 2025 rozhodla rada kraje již v únoru tohoto roku. „Předpokládáme, že hry proběhnou v našem kraji v termínu od 26. do 31. ledna  2025 a jejich hlavním centrem by byla atraktivní lyžařská centra v našem kraji  - Železná Ruda společně se Špičákem, kde by se konaly všechny lyžařské disciplíny,“ říká radní pro školství a sport Vladimír Kroc. Konkrétně alpské lyžování, skikros a snowboarding by měly proběhnout v areálu Ski & bike Špičák. Běžecké lyžování a lyžařský orientační běh by proběhly v běžkařském lyžařském areálu Belvedér v Železné Rudě a biatlonisté by své závody odběhli v areálu Hohenzollern Skistadion v Bavorské Rudě. „Dalšími olympijskými městy se stanou Domažlice, Klatovy a Sušice. Na zimních stadionech v Domažlicích a Klatovech by proběhl turnaj v ledním hokeji a v Sušici by se konala soutěž v krasobruslení,” přiblížil průběh jednotlivých soutěží a míst jejich konání radní V. Kroc. Doplnil, že by se v Sušici konal i turnaj v šachu jako doprovodná soutěž olympiády.

Se starosty olympijských měst a provozovatelem areálu Ski & bike Špičák již proběhlo setkání, na němž všichni vyjádřili zájem o pořadatelství Her XI. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2025.

„Celkové finanční náklady na pořádání her jsou odhadovány na 36 milionů korun a budou nárokovány v rozpočtu kraje v průběhu následujících tří let - let 2023, 2024 a 2025,” uzavřel radní Vladimír Kroc. Část nákladů v konečném vyúčtování uhradí dotace z NSA (6 mil. Kč), Českého olympijského výboru (2 mil. Kč)  a zbylých 24 mil. Kč půjde za Plzeňským krajem.