Kraj podpoří Napoleonské slavnosti v Křimicích i opravu pomníku na Zhůří

Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 100 000 Kč Oliveru Robertu Paulu Baudrymu na realizaci projektu Napoleonské slavnosti v Plzni a Křimicích.

„Tato akce se bude konat ve dnech 12. a 13. srpna letošního roku a finanční příspěvek kraje je určen na zajištění jejího ozvučení a technického zabezpečení, dopravu, logistiku honoráře a propagaci akce,“ upřesnil radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka. Průvod uniformovaných jezdců a pěších vojáků se sešikuje na plzeňském náměstí, kde proběhnou ukázky výcviku. Součástí programu bude předání klíčů od města Plzně a bohoslužba k připomenutí padlých vojáků. Druhý den bude akce pokračovat v zámeckém parku v Křimicích s ukázkami výcviku a života v táboře. Na závěr proběhne vojenská bitva. Vstup bude na plzeňskou část programu zdarma, u křimické bude dobrovolné vstupné.

Zastupitelstvu dále rada doporučila schválit účelovou investiční dotaci městu Hartmanice, které se na Plzeňský kraj obrátilo s žádostí podpory projektu opravy a celkové rekonstrukce pomníku deseti padlých amerických vojáků 90. pěší divize 5. května 1945 na území bývalé šumavské vesnice Zhůří. „Doporučili jsme, aby tento projekt zastupitelé podpořili částkou ve výši 250 tisíc korun. Úpravami by měla projít mramorová deska pomníku i skála, na které je umístěna. Kolem skály bude položena americká bílá hvězda v kruhu. Celkovou úpravou projdou i přilehlé prostory a nově bude vytvořeno odpočinkové místo pro návštěvníky,“ přiblížil projekt města Hartmanice radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.  Součástí projektu bude také umístění velké informační tabule s textem o úloze 90. pěší divize při osvobozování Československa a QR kódem odkazujícím na webové stránky s danou tematikou.