PRAHA

Kubistická ikona pražské architektury znovu září

Praha má jedinou funkční kubistickou lampu na světě, po opravě opět svítí

Praha se může pochlubit jedinečnou kubistickou lampou, která již opět svítí po nutné a náročné opravě. Tento jedinečný kousek z roku 1913 naleznete v centru Prahy, ve Vodičkově ulici, kde právě proběhlo velké oživení.

'Tato památkově chráněná lampa představuje esenci pražské kubistické architektury. Sám sloup i lampa jsou tak nádherné, že vás jistě okouzlí a inspirují k návštěvě dalších kubistických a rondokubistických památek ve městě,' uvedl Jiří Pospíšil, náměstek pražského primátora pro oblast kultury.

Nejznámější pražskou kubistickou stavbou je pravděpodobně Dům U Černé Matky Boží s Grand Café Orient v centru města, za návštěvu stojí také Kovařovicova vila na Rašínově nábřeží.

Oprava lampy byla nutná z důvodu poškozeného kabelu v zaneseném průchodu tělesa lampy. Oprava proběhla za pomoci odborníků z firmy THMP. 'Servisní technici THMP odvrtáním zkorodovaného materiálu zprůchodnili původní železnou trubku uvnitř kamenného dílu a zavedli nový kabel. Při práci bylo potřeba postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k poškození lampy,' vysvětlil Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Na závěr instalace došlo k výměně výbojky a důkladnému vyčištění lampy. Kubistickou lampu vytvořil v roce 1913 architekt Emil Králíček jako součást Adamovy lékárny, nedaleké budovy na Václavském náměstí. Sloup, který je z umělého kamene, se skládá z několika komolých jehlanů, které jsou na sebe seskládané. Kubistický tvar má i kovová lucerna. Lampa, která stojí u zdi malé zahrady za kostelem Panny Marie Sněžné, se spíná současně s veřejným osvětlením se západem slunce.

Na náměstí se od roku 1990 nachází kopie této jedinečné lampy, zatímco originál je uložený v depozitáři Galerie hlavního města Prahy.