Letiště Praha posiluje finanční stabilitu. Úvěr poskytne konsorcium bank

Zástupci Letiště Václava Havla Praha uzavřeli s konsorciem bank dlouhodobý úvěrový rámec ve výši sedmi miliard korun.

Cílem je ještě více posílit svoji finanční stabilitu vzhledem k zásadním negativním dopadům pandemie Covid-19 na hospodaření společnosti. Z poskytnutého úvěru bude financovat také plánovaný udržitelný rozvoj. Letiště chce u projektů postupovat podle zásad udržitelného podnikání, což je také v souladu s přístupy bank.

Letiště Praha vypsalo v květnu veřejný tendr, do kterého se kvalifikovalo celkem deset bank. Všem uchazečům byly v průběhu výběrového řízení transparentně zodpovězeny všechny dotazy na současné a plánované hospodaření společnosti. Letiště jednotně předložilo závazné podmínky financování, na jejichž základě byly banky vyzvány k podání cenových nabídek. Vítězem řízení byla vyhlášena skupina bank sestavená Československou obchodní bankou, dalšími členy jsou Všeobecná úvěrová banka a Raiffeisenbank.

„Podmínky úvěru jsou nadstandardní. Vzhledem k postavení společnosti Letiště Praha, její dlouhodobé finanční stabilitě, vysokému ratingu a velkému zájmu věřitelů o výběrové řízení získává tímto společnost vysoce výhodné podmínky financování, které bude moci v budoucích letech využít v případě potřeby na provoz i na investice. Prostředky ve výši sedmi miliard korun může Letiště Praha použít bez omezení a čerpat je postupně dle svojí budoucí potřeby až do roku 2024,“ říká k úvěru předseda představenstva Jiří Pos a dodal, že na rozdíl od mnoha letišť udržela společnost vysoký rating navzdory stávajícímu bezprecedentnímu dopadu krize způsobené pandemií Covid-19.

Letiště Praha může navíc zúročit svůj dlouholetý aktivní přístup nejen k udržitelnému rozvoji, ale také ekologii nebo třeba sociálním otázkám. S novými věřiteli se zástupci společnosti dohodli na dalším postupu, jehož cílem bude nastavení nefinančního reportingu a následné hodnocení právě uzavřeného úvěru v souladu s ESG principy.

„Zásady udržitelného podnikání vnímáme jako zásadní a jsou pro nás důležité. Proto velmi kladně hodnotíme vysoký zájem bank v této oblasti s Letištěm Praha spolupracovat a v dané problematice naši společnost maximálně podporovat,“ dodal Jiří Pos.
„Jsme rádi, že Letiště Václava Havla Praha klade v investicích velký důraz na udržitelnost, dekarbonizaci a ekologii, což je v souladu s dlouhodobou filozofií skupiny ČSOB. Firmy v České republice musí reagovat na transformaci ekonomiky, kterou žene dopředu nejen potřeba bezemisní budoucnosti, ale také inovace a digitalizace. Jen tak zůstaneme konkurenceschopní, z čehož nakonec bude prosperovat celá česká ekonomika,“ uvádí Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za Vztahové bankovnictví.

Letiště Praha na útlum leteckého provozu a propad počtu odbavených cestujících reagovalo již v březnu loňského roku. Došlo k revizi stávajících nákladů i projektů, úsporám v různých oblastech, byla utlumena dílčí infrastruktura na terminálech. Letiště také ušetřilo na energiích, materiálu, mzdových nákladech, ale i v dalších oblastech. Díky odpovědnému chování bylo letiště schopné financovat provoz z vlastních zdrojů po dobu devíti měsíců útlumu. Na externí zdroje financování si letiště sáhlo až v prosinci loňského roku.

Úvěrová dokumentace byla připravena ve spolupráci s advokátní kanceláří Havel & Partners.