OSTRAVSKO

Masivní protest zaměstnanců oceláren: Naše trpělivost došla, bojujeme za budoucnost!

Situace v hutním průmyslu se stává stále vážnější, a to zvláště v případě společnosti Liberty Steel, která je součástí skupiny GFG Alliance pod vedením britsko-indického podnikatele Sanjeeva Gupty. Odborová organizace OS KOVO vyhlásila masivní protestní akci, která se uskuteční před hutí Liberty v Ostravě, aby přiměla vládu i Evropskou unii k okamžitému zásahu.

“Situace je mimořádně vážná,” prohlásil předseda OS KOVO Roman Ďurčo. “Chceme, aby akce byla co největší, vyzýváme proto veřejnost, aby se protestu zúčastnila po boku zaměstnanců huti.” Odborář z ocelárny Roman Mičinec dodal, že pracovníci jsou již velmi nervózní: “Týden co týden se jim oznamuje, že nepůjdou do práce. My ale jsme přesvědčeni, že ocelářství v Ostravě má budoucnost. Proto jsme se rozhodli pro co největší protestní mítink.”

Odborář Petr Zegzulka nešetřil kritikou vlastníka GFG Alliance, Sanjeeva Guptu, a jeho podnikání v Evropě: “Tvrdil nám, že Ostrava bude vlajkovou lodí celé skupiny. A teď jsme na dně. Pan Gupta v Evropě podniká bez hrdosti a cti. Nám už došla trpělivost.”

Vedle ekonomických důvodů se odboráři pro společné protesty rozhodli i kvůli absenci komunikace ze strany vedení firmy. Například ředitel ostravských odborů v Liberty Petr Slanina upozornil, že chceme dostat k jednacímu stolu zástupce Liberty a dodavatelské společnosti Tameh, bez jejíž elektřiny, páry a dalších energií nemůže ocelárna pomýšlet na rozjezd.

Protestní akce se plánují ve všech evropských pobočkách Liberty – v Česku, Rumunsku, Belgii, Polsku, Maďarsku a Itálii. Všichni pracovníci se buď ocitají doma z důvodu přerušení výroby, doufají, že dostanou svou mzdu, nebo jsou nuceni chodit do blízkých prázdných závodů, a nejsou si jisti, zda budou mít zítra práci.

Odbory se obrací i na vládu a zástupce Evropské komise. Ve svém dopise předsedkyni komise Ursule von der Leyen požadují naléhavou schůzku, na níž by chtěli situaci kolem společnosti Liberty Steel řešit. Odboráři poukazují také na to, že krize má přímý dominový efekt na dodavatele GFG Alliance, které buď krachují, nebo jsou na pokraji úpadku.

Předseda odborové organizace ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica kritizoval vládu za nedostatečnou péči o situaci ve společnosti. Dodal, že do Ostravy zatím nedorazil ani předseda vlády Petr Fiala ani ministr průmyslu a obchodu Jozef Sýkela. Vzhledem k vážnosti situace je třeba, aby se česká vláda i Evropská unie chopily iniciativy a přišly s konkrétními opatřeními na záchranu ocelářského průmyslu.