HRADECKO

Nebezpečí na Sněžce: Turisté uvízli na zledovatělém terénu, záchranáři nasazeni

Skupina šesti českých turistů se vydala včera kolem 15. hodiny na nebezpečnou Jubilejní cestu na úbočí Sněžky. Osmnáctiletá dívka ze skupiny se zřítila ze zledovatělého svahu, který je v zimě pro turisty uzavřený. Naštěstí dívce se při pádu nic nestalo a podařilo se jí spojit s ostatními turisty, kteří ji dovedli do bezpečí polského střediska Karpacz.

Pro špatné počasí vrtulník horolezci nepřiletěl na místo nehody a záchrana probíhala pozemními prostředky. Při pátrání po dívce byli nasazeni horská služba z Pece pod Sněžkou a polský záchranáři.

Užívání Jubilejní cesty v zimě je přísně zakázáno kvůli zledovatělému povrchu a nebezpečí skluzu turistů. Přesto se skupina neuposlechla zákazu a vyrazila na cestu bez odpovídajícího vybavení. Událost připomíná tragickou nehodu, která se odehrála na stejném místě před týdnem, kdy se při pádu z vrcholu Sněžky zabilo dvojice polských turistů.

Horské služby znovu upozorňují na nebezpečí zledovatělých svahů a vyzývají turisty k dodržování zákazů a používání vybavení odpovídajícího aktuálním podmínkám. Bezohlednost a nezodpovědnost mohou mít vážné následky a ohrožovat nejen životy turistů, ale také záchranařů.