Oblíbená Sportmanie nabídne v závěru prázdnin devět dnů pohybu a zábavy

Západočeská metropole chystá na konec prázdnin oblíbenou Sportmanii Plzeň 2021. Devítidenní akce plná sportu a zábavy pro rodiny s dětmi se uskuteční v závěru letních prázdnin, od 21. do 29. srpna, v amfiteátru a parku za OC Plzeň Plaza.

Otevřeno bude od 14 do 20 hodin ve všední dny a od 10 do 20 hodin o víkendech. Děti do 15 let se mohou opět těšit na zajímavé medaile a upomínkové sportovní předměty. Akci město připravuje v souladu se všemi platnými vládními opatřeními ohledně šíření onemocnění covid-19. organizátoři zajistili na celou dobu konání akce testovací stan proti covidu-19 přímo v parku. Ten bude rozdělen do dvou základních sektorů. Vstup je zdarma.

„Velmi oblíbená Sportmanie Plzeň vznikla v roce 2016 jako olympijský park, kdy se konala olympiáda v brazilském Rio de Janeiru. Ani v letošním olympijském roce v Plzni sportovní park nemůže chybět. V rámci programu dokonce nabídneme autogramiádu plzeňských sportovců, kteří reprezentovali Českou republiku v japonském Tokiu na odložených olympijských hrách. Svoji Edukativní zónu v Plzni postaví také Český olympijský výbor. Jako každý rok, i letos, chystáme významnou novinku. Tou bude aplikace, která nahradí hrací karty. Místo razítek budou malí sportovci sbírat QR kódy a v mobilním telefonu naleznou nejen informace, zda již mají nárok na medaili, ale i informace o samotné akci, mapu areálu nebo informace k jednotlivým klubům, které jsou do akce zapojeny,“ vysvětlil první náměstek primátora Roman Zarzycký, do jehož gesce patří oblast sportu včetně přípravy Sportmanie, a doplnil: „Hlavním cílem pro nás zůstává i letos připravit rodinám s dětmi neopakovatelný zážitek s možností vyzkoušet si desítky různých sportovních stanovišť a potkat se se sportovními legendami a současnými reprezentanty České republiky. Za pět let navštívilo naše letní sportovní parky přes čtvrt milionu návštěvníků.“

„Věřím, že i letos rozpohybujeme desítky tisíc občanů i návštěvníků Plzně. Jako organizátoři budeme ovšem dbát na zvýšená bezpečnostně hygienická opatření spočívající v pravidelné desinfekci stanovišť, desinfekci u vstupů. Sportovní park bude rozdělen do dvou samostatných sektorů, v každém je limit návštěvnosti stanoven na tři tisíce osob. Vstup je povolen pouze bezinfekčním osobám, což znamená osobám očkovaným, po prodělání nemoci v ochranné lhůtě 180 dnů anebo s platným antigenním či PCR testem. Návštěvníkům nabídneme možnost nechat se otestovat v testovacím stanu v parku za řekou, otevřen bude vždy 30 minut před otevřením sportovního parku, konec testování je v 17 hodin. Antigenní testy budou hrazeny ze zdravotního pojištění, nebo si je mohou občané zaplatit, úhrada bude možná jen v hotovosti, cena testu bude 200 korun,“ řekl za magistrátní odbor sportu, Smart Cities a podpory podnikání Přemysl Švarc, jehož odbor Sportmanii Plzeň kompletně organizuje.

Slavnostní zahájení Sportmanie Plzeň proběhne v sobotu 21. srpna v 17:55 připomínkou historie této sportovní akce od Ria de Janeira v roce 2016 až do Tokia 2021. V 18 hodin vedení města, kraje i olympionici zahájí park, následně bude představena unikátní taneční sestava Flashmob a vystoupí Žongléros ansámbl s párovou akrobacií, nakonec zahraje DJ LPD. Samotnému zahájení bude předcházet od 17 hodin autogramiáda tenistky Andrei Sestini Hlaváčkové.

Základ areálu budou tvořit dva oddělené sektory. Sportovci se mohou těšit na sjezd na sněhu, adrenalinové lezení, horolezeckou stěnu, vodní skluzavku, chybět nebude dětský koutek, motokáry, bungee running, rychlostní kanoistika, sportovní střelba, bodyzorbing, kickbox, jump aréna, vodní pólo, curling, zábavná kladina či biatlon a další klasická sportovní odvětví, jako je tenis, fotbal, atletika, házená, hokej apod.

„Každé tři dny nabídneme návštěvníkům nová stanoviště, nový program i nové medaile. Soutěžit budeme i o unikátní propagační předměty Sportmanie Plzeň. Také chystáme speciálně upravený denní program podle městských obvodů. Nebude chybět ani oblíbené ranní cvičení pro veřejnost od 7 a 8 hodin ve všední dny a o víkendu od 8 a 9 hodin. Mysleli jsme i na naše nejstarší občany, kterým nabídneme ranní cvičení včetně přednášek pro seniory ve všední dny od 9 hodin,“ doplnil Přemysl Švarc.

Součástí je také doprovodný Letní běh ve spolupráci s Rozběháme Česko. Ten je naplánován na sobotu 28. srpna od 14:30 hodin. Na výběr jsou tratě v délce 2,5, 5 nebo 7,5 kilometrů. V rámci okruhů jsou barvičkové, překážkové a pěnové stanoviště, jedná se o běh nezávodní.

Ani letos nebudou chybět oblíbené autogramiády sportovců a sportovních klubů, z těch se představí HC Škoda Plzeň, SK Interobal Plzeň, Talent tým Plzeňského kraje, AK Škoda Plzeň, FC Viktoria Plzeň, Triatlon Plzeň, pravděpodobně se zastaví i čerstvý bronzový olympijský medailista z deblkanoe, Plzeňák Radek Šlouf.

Letošní další novinkou je divadelní vystoupení Divadla Spejbla a Hurvínka s hrou Nezvaný host ve čtvrtek 26. srpna od 17 hodin.

Sportmanie Plzeň letos spojila síly se společností Horsefeathers a akcí COPATOTUJE, kdy z prodeje propagačních předmětů vyjadřující náklonnost k Plzni poputuje část výtěžku na péči o pacienty Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Sportmanii Plzeň 2021 zakončí pěnová party pro děti v neděli 29. srpna od 15 hodin.

„Celkové náklady na akci jsou sedm milionů korun. Částkou pět milionů korun se podílí město Plzeň, 750 tisíc korun poskytl první městský obvod, 300 tisíc korun třetí městský obvod, 250 tisíc korun čtvrtý městský obvod, 50 tisíc korun druhý městský obvod a zbylé obvody 95 tisíc korun,“ dodal náměstek Roman Zarzycký.

Denní program Sportmanie Plzeň 2021 je zveřejněn na:
https://sport.plzen.cz/SportmaniePlzen/Denni_program.


Štítky: sportmanie