Opera Jakobín: Osudy návratu do domova oslavují českou hudbu

Jihočeské divadlo oslaví české skladatele a nabídne divákům muzikální zážitky. 9. února uvede operu Jakobín od Antonína Dvořáka, 16. února komedii Beckham založenou na známé aféře s Davidem Beckhamem. Diváci mohou navštívit také inscenaci GaGa, kde se nezazní jediné slovo, jen pískání gumových kachniček. Divadlo se zúčastní i festivalu Jižní spojka v Praze a Festival Stylem pro mladé umělce.

Osm výročí českých skladatelů oslaví široká škála kulturních institucí, přičemž předběžně nejdůležitější je jistě Bedřich Smetana. Jihočeské divadlo ale vybočuje z davu a diváky a zve představení opery Jakobín od Antonína Dvořáka, který se po létech vrací na scénu. Podle uměleckého šéfa opery Tomáše Ondřeje Pilaše jde o zajímavý příběh člověka, který se po letech strávených v cizině vrací domů a změní zaběhnuté pořádky. Režisérka Monika Hliněnská láká diváky na silný ženský aspekt díla a široké spojení žánrů včetně baletu a činohry.

Divadelní sezóna pokračuje v komediálním duchu s premiérou hry Beckham podle scénáře Petra Zelenky 16. února. Tato hra, kterou uvede Jihočeské divadlo jako teprve druhé v republice, je založena na známé aféře mezi slavným fotbalistou Davidem Beckhamem a jeho sekretářkou, jež plnila titulní stránky médií. Podle umělecké šéfky Olgy Šubrtové je hlavním tématem manipulace bulváru a snadné vytváření skandálů. Potom budou diváci pozváni na netradiční inscenaci GaGa v Malém divadle, kde se podle dramaturga Davida Kořínka v hře o havárii nákladní lodi nezazní jediné slovo, jen pískání gumových kachniček.

Jihočeské divadlo nezůstane osamoceno, v únoru se ke svým divákům vydá na festival Jižní spojka v Praze. Jihočeští divadelníci tam zahrají hned pět her, které divákům nabídnou nejen moderní scénografie a osvědčené herce, ale také zajímavé témata i autorské pohledy. Závěr sezóny potom nabídne milovníkům divadla přehlídku mladých a amatérských divadelníků Festival Stylem od 15. do 17. března. Mladí umělci z celého kraje dostanou prostor předvést své působivé dovednosti před odbornou porotou, a také před touto jedinečnou příležitostí poodhalit závoj nad svou uměleckou budoucností.

Nová inscenace hry GaGa v Malém divadle, kde nezazní jediné slovo, jen pískání gumových kachniček, odstartuje 24. února. Tato hra pojednává o odvážném a netradičním experimentu, který divákům nabídne neobyčejný zážitek plný barvitých obrazů, emotivních zážitků a upřímných pohledů na ekologické katastrofy. Jihočeské divadlo poskytne svým divákům nejen atraktivní příběhy a hudební zážitky, ale také prostor k zamyšlení nad aktuálními problémy a pozvání k dialogu. Inovace a touha po změně je zdrojem pro nalezení nových přístupů a odlišných úhlů pohledu, které obohatí celé divadelní prostředí. Diváci se nepochybně mohou těšit na nezapomenutelné podvečery plné profesionality, snahy a naděje.