PLZEŇSKO

Pacienti krajských nemocnic dostanou zdarma nové aplikátory injekcí

Krajské nemocnice akutní péče totiž mají bezplatně k dispozici inovativní aplikátory TUGI, jejichž užívání je oproti běžným aplikátorům pro pacienta příjemnější. Pacientům indikovaným k domácí léčbě je budou nemocnice společně s léky poskytovat bezplatně. Pomůcku TUGI vyvinul plzeňský start-up Promoton. Nemocnicím je právě pro bezplatné zapůjčování pacientům pořídil Plzeňský kraj.

„Pokud mohou aplikátory TUGI jakkoli pomoci pacientům usnadnit nebo zvýšit efektivitu léčby a pokud je zatím nehradí systém zdravotního pojištění, je i v zájmu zástupců kraje, aby byly dostupné. Podpořili jsme proto jejich nákup pro téměř všechny nemocnice v kraji částkou 200 tisíc korun,“ uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Hais.

TUGI je silikonový pomocník, který vypadá jako hračka a padne přímo do ruky. Vyrábí se v modré barvě v designu pejska nebo v růžové jako slon. Už samotné barvy a design vytvářejí příznivé pocity, protože nepřipomínají zdravotní pomůcku. A také materiál a tvar jsou příjemné na dotek i na uchopení a vsazení předplněných stříkaček nebo přiložení na tělo do místa vpichu je jednoduché a přesné. To vše významně usnadní aplikaci, která bývá pro řadu pacientů stresující a mnozí kvůli tomu občas léčbu „šidí“.

„Jsou pacienti, kteří nezvládají aplikaci injekčních léků fyzicky a ani psychicky. Starším pacientům se třeba třesou ruce. Jiní mají strach z bolesti, ze samotného vpichu jehel a trpí takzvanou trypanofobií,“ popisuje spoluzakladatel projektu TUGI Martin Pilný s tím, že současným modelům, které jsou určené pro různé typy léků, předcházelo několik prototypů. K současným tvarům se firma dostala testováním u stovek pacientů.

„Pacientů, kteří si aplikují léky z předplněných injekčních stříkaček, jsou v Plzeňském kraji každý rok desítky tisíc. Jen u nás ve Stodu indikujeme každý rok k léčbě několik stovek pacientů. Obdobné je to v Klatovské, Domažlické či Rokycanské nemocnici. U někoho se jedná o preventivní dočasné aplikace, u někoho o dlouhodobou léčbu,“ popisuje náměstek pro léčebnou péči Stodské nemocnice Alan Sutnar a doplňuje, že většina pacientů bude používat k aplikaci především růžového slona. „Tento model je určen právě pro předplněné injekce k léčbě a prevenci trombózy,“ upřesňuje.

Modrý pejsek je vytvořen pro aplikaci léků na roztroušenou sklerózu, revmatoidní artritidu nebo pro pacientky center asistované reprodukce. Parametry stříkaček i jehel jsou totiž u léků odlišné a každý model TUGI je tedy přizpůsoben jinému typu. „Jsou navrženy tak, aby byl každý lék aplikován správně, kdy jehla musí proniknout pod kůži pod správným úhlem a do správné hloubky a při stlačování stříkačky se pak nesmí hýbat, jinak může způsobit modřiny,“ doplňuje Martin Pilný.

V nemocnicích Plzeňského kraje jsou TUGI nově dostupné ve všech ambulancích, kde jsou pacientům indikovány injekčně podávané léky. „Pokud je pacientovi tato léčba předepsána, bude mu automaticky aplikátor nabídnut k zápůjčce. I když je použití jednoduché a intuitivní, tak mu vše detailně vysvětlí i ukáže sestra. A kdyby chtěli aplikátor vyzkoušet nebo si pořídit i současní pacienti, mohou se rovněž dotázat v nemocničních ambulancích nebo lékárnách,“ upřesňuje za nemocnice ve Stodu, Domažlicích, Klatovech a Rokycanech Alan Sutnar. V nemocničních lékárnách lze aplikátor i přímo koupit za zvýhodněnou cenu.