Plzeň chystá nevšední závody dronů, odehrají se v pivovaru

Unikátní příležitost podívat se do historických prostor, v nichž se nově vaří pivo, dostanou Plzeňané a turisté prostřednictvím FPV závodů dronů. Ty se chystají v sobotu 30. dubna, a to v sídle nového pivovaru PROUD, jenž je součástí Plzeňského Prazdroje.

Do západočeské metropole přijede více než dvacítka špičkových pilotů závodních dronů z celé České republiky, na něž čeká unikátní překážková dráha. Podívanou si navíc může užít kdokoliv, závody budou totiž přenášeny online.

„Plzeň je město piva, zároveň je mezi odborníky přezdívána městem dronů, z toho vyplývá, že takováto událost je trefou do černého a jistě přinese skvělou zábavu v podobě závodních bezpilotních letounů, ale i exkurzi do prostor bývalé elektrárny, do nichž se běžně veřejnost nepodívá – i proto jsme zvolili online přenos. Našim cílem je přiblížit zajímavou formou moderní technologie veřejnosti. Připojení k internetu je dnes samozřejmostí, takže pomyslnou vstupenku drží v ruce každý, nezbývá než popřát hezkou podívanou,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Pivovar Proud se nachází v areálu Plzeňského Prazdroje v historické budově původní elektrocentrály z roku 1907. Výroba elektrické energie se postupem času utlumovala a v roce 1995 byla definitivně ukončena. „Krásná budova dostala nový účel v roce 2019, kdy započala její rekonstrukce a přerod v moderní experimentální pivovar. O rok později jsme zde uvařili první pivo a dnes připravujeme nejrůznější pivní speciály, experimentujeme s netradičními surovinami nebo třeba dozráváním piva v sudech po whisky. Rekonstrukce nicméně není u konce, další fáze zahrnují smělé plány na vybudování výčepu a unikátního prostoru pro pořádání kulturních akcí s kapacitou až 500 lidí. Než se tak ale stane, jsme moc rádi, že můžeme prostor využít pro jinou unikátní akci, závody dronů,“ řekl za spoluorganizátory akce ředitel pivovaru PROUD Michal Škoda.

Diváci se mohou těšit na zapeklitou závodní dráhu, která podle organizátorů dá i zkušeným pilotům zabrat. „FPV závody jsou charakteristické tím, že pilot vidí v nasazených brýlích obraz, který je přenášen přímo z dronu a musí tak mít skvělý postřeh a rychle reagovat. Pro špičkové piloty Rotoramy je to výzva, protože v pivovaru opravdu ještě nezávodili. Budou létat uvnitř historické budovy, skrze překážky vytvořené třeba i ze sudů od piva, a to v rychlosti, která dosahuje přes 100 kilometrů v hodině. Jak již bylo řečeno, přenos ze závodů poběží online, bude komentovaný, přičemž lidé uvidí kromě závodní dráhy také pohled přímo z pilotových brýlí,“ upřesnil za organizátory Tomáš Cholinský, ředitel úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně.

Podle ředitele Správy informačních technologií Luďka Šantory nabírají FPV závody mezi veřejností na popularitě. „Obliba určitě roste napříč Českou republikou, je to zřejmě i tím, že jde o koníček v amatérské rovině finančně dostupný, nevšední a zajímavý. Poměrně širokou FPV komunitu máme i tady v Plzni, navíc jsme jako západočeská metropole otevřeli úplně první městskou FPV arénu v tuzemsku. A FPV závodění není jen výsadou dospělých, například u nás v Centru robotiky začínají létat s drony v rámci kroužků děti už od 6 let. Ten, kdo by chtěl vidět FPV závody naživo, může přijít 4. června na festival Inovujeme Plzeň, ten se letos spojuje s festivalem bezpilotního létání Dronfest.“

Přenos závodů z pivovaru PROUD odstartuje v sobotu 30. dubna od 14 hodin, trvat bude zhruba do 16 hodin. Odkaz na něj naleznou zájemci ve facebookové události s názvem „FPV závody v pivovaru Proud“. Zde je již nyní k vidění úvodní video z prostor, v nichž se odehrají. Více informací je k dispozici také na stránkách SIT Port www.sitport.cz.