Praha 2 letos odstraní více než 2000 m2 graffiti, do speciálního programu je zapojeno přes 600 domů

Městská část Praha 2 úspěšně pokračuje v antigraffiti programu, který realizuje už jedenáctým rokem. Během prvních tří měsíců letošního roku bylo v rámci projektu vyčištěno 57 domů, na kterých bylo odstraněno více než 319 m2 graffiti.

Celkově v roce 2021 plánuje odstranit více než 2000 m2 graffiti.

Praha 2 se jako centrální městská část velkým dílem své plochy nachází v  památkové rezervaci na seznamu UNESCO a v památkové zóně. Útoky vandalů, které znehodnocují tyto historické objekty, nehodlá tolerovat. Kromě odstraňování graffiti z objektů, které jsou zapojeny do programu Dvojka proti graffiti, také iniciovala odstranění graffiti na schodech v Bělehradské ulici, i když nejsou v majetku městské části.

„Každý výskyt graffiti se snažíme nějak řešit a nehodláme se se situací smířit. V poslední době jsme se například obrátili na hlavní město Prahu, aby konečně vyřešilo posprejované Novoměstské hradby. A zasadili jsme se také o to, aby zmizely graffiti z Bělehradských schodů, ačkoli jsou ve správě TSK. Jen v loňském roce stála likvidace graffiti městskou část více než 410 tisíc korun,“ říká místostarosta Jan Korseska, který má na starosti rozpočet městské části.
„Praha 2 je krásná rezidenční čtvrť s mnoha historicky cennými budovami a neopakovatelným géniem loci. Bohužel i zde se občas setkáváme s útoky vandalů a posprejovanými fasádami. Před 11 lety jsem iniciovala vznik programu Dvojka proti graffiti, který si klade za cíl těmto vandalským činům zabránit. Jsem moc ráda, že se nám to postupně daří, i když je to boj s větrnými mlýny. V současné době je do projektu zapojeno 651 soukromých i obecních domů. V projektu budeme samozřejmě pokračovat i nadále, protože našim cílem je zachovat kouzlo Prahy 2 budoucím generacím,“ uvedla místostarostka Alexandra Udženija, iniciátorka programu.

Do antigraffiti programu Dvojka proti graffiti se mohou hlásit vlastníci nemovitostí, které se nacházejí na území městské části Praha 2. Podmínkou pro zařazení do programu je to, aby měl dům opravenou omítku. Osvědčenou technologií ochrany proti graffiti je speciální úprava fasády, která se provádí až do výšky tří metrů. Zahrnuje penetraci, odstranění graffiti, opravu fasádního nátěru a opravu omítky.

Praha 2 by větší zapojení vlastníků nemovitostí uvítala. Veškerá pravidla a podmínky se zájemci dozvědí přímo na webu projektu http://www.2protigraffiti.cz/.