Liberecký bazén se na dva roky zavírá

Liberecký bazén se na dva roky zavírá kvůli rekonstrukci. Zaměstnanci končí ke konci dubna, školní plavání bude muset najít jiné řešení a Plavecký klub Liberec snižuje členskou základnu. Jablonecký bazén očekává nárůst návštěvníků a připravuje se na zvýšenou poptávku.

S hlubokým lítostí musíme oznámit, že populární liberecký bazén na následující dva roky zavírá své brány. Návštěvnická frekvence v loňském roce dosáhla rekordních výšin a přesáhla 600 tisíc návštěvníků, ovšem dočasně se nám bude pro tuto dobu stýskat. 'Denně máme zhruba 1 až 2 tisíce návštěvníků, jsme spokojeni i přes nižší čísla oproti loňsku, což je zřejmě ovlivněno zprávami o bazénu, že bude podroben renovacím,' sdělil Robert Korselt, jednatel libereckého bazénu.

Interupce v provozu na více než dva roky bude mít významný dopad na obě strany. Současně je v bazénu zaměstnáno okolo 80 lidí, jejichž pracovní smlouvy vypršejí koncem dubna. Po dokončení renovací se nový personál musí seznámit s chodem provozu, načež bude areál otevřen veřejnosti. V této době nebudou mít občané Liberce při nepříznivém počasí k dispozici jejich oblíbené koupaliště.

Školní plavání bude také muset zorganizovat jiný plán a v rámci toho se bude plavat i v přírodních vodách. 'Koupaliště v okolí jsou již nyní intenzivně využívána, odpoledne a o víkendech už je tam řada lidí a rekonstrukce v Liberci situaci nezlepší,' domnívá se Korselt.

Bazény s rozměrem 50 metrů jsou momentálně k dispozici pouze v krajských městech. Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Mladá Boleslav, Stráž pod Ralskem a Děčín mají menší rozměry, 25 metrů.

Jablonecký bazén očekává příval návštěvníků. 'Již od loňského roku připravujeme investice do oprav a do odbavovacího systému, abychom zefektivnili rychlost odbavení návštěvníků. Naše kapacita je však omezena požárními předpisy na 300 lidí v jednom okamžiku. Maximální doba vstupenky byla také omezena na dvě hodiny a doba odchodu se zkrátila z 20 na 15 minut,' vypočítává novinky Štěpán Matek, jednatel společnosti Sport Jablonec nad Nisou.

Bazén v Jablonci nad Nisou, který navštíví ročně kolem 120 tisíc lidí, bude také spolupracovat s libereckým plaveckým oddílem a katedrou tělesné výchovy a sportu Technické univerzity v Liberci. Liberecké mateřské a základní školy zde ale zřejmě nedostanou příležitost kvůli limitované kapacitě bazénu, který již nyní sotva pojmeme děti z místních škol.

Nejtěžší časy čekají Plavecký klub Liberec, který poprvé za 70 let svého fungování přichází o domácí prostředí pro trénování a pořádání soutěží. 'Bude muset zásadně snížit svou členskou základnu, která nyní čítá 600 členů. Kapacita místních bazénů umožňuje péči o zhruba 150 až 200 plavců a bude také záležet na jejich vytrvalosti,' poznamenává Petr Kořínek, další jednatel libereckého bazénu a předseda plaveckého klubu.

V případě jakýchkoliv dalších aktualizací budeme držet veřejnost informovanou. Plavci marně hledají náhradu za bazén v Liberci, ale věříme, že dočasně uzavřené brány se opět otevřou a vítají návštěvníky s novým, zrenovovaným vzhledem.