Rysí rodinka šťastná a zdravá

Na Českokrumlovsku žije úspěšně rysí rodina, která díky monitoringu odborníků přibližuje nezkrotný život těchto tajemných šelem. Šestiletá rysice Pomněnka je plodnou matkou a hraje důležitou roli v místním ekosystému.

V jedinečném a úchvatném prostředí Českokrumlovska máme tu čest být svědky života tajuplných a fascinujících šelem, jako jsou rysy. Díky důkladnému monitoringu ze strany odborníků se nám nabízí zcela jedinečná příležitost nahlédnout do jejich divokého a nezkrotného života. Zejména ryší rodinka zde úspěšně prospívá, což potvrzují jak pozorovatelé, tak zřetelné snímky této šelmí rodiny.

'Zvířata jsou evidentně zdravá a přijímají své okolí s očividnou radostí a zvědavostí,' komentuje Tereza Mináriková, projektová manažerka a vědecká pracovnice z organizace Alka Wildlife. Zvláště ryší rodince se hrající celý den není možné odolat. Příběh těchto maličkých koťat je přitom zajímavý, protože tak jako všechna mládě, se i ona vydávají na svou životní cestu, a to už je příběh samý o sobě.

V ryší rodince hraje prim samice jménem Pomněnka. Tato šestiletá rysice je rezidentkou oblasti Českovrumlovska již několik let a je velice plodnou matkou. 'Pokud je rysice zdravá, páří se a má koťata každý rok,“ upřesňuje Mináriková. A Pomněnka tento trend jistě potvrzuje, loňský rok vychovala dvě mláďata, tento rok tři.

Pomněnka rodí svá mláďata v průběhu května a června. Poté je intenzivně kojí po dobu dvou měsíců. Od srpna pak odborníci často zachycují rodinku na fotopastech. Nicméně zde přichází na scénu zajímavost. Pomněnka má obzvlášť 'nepřátelský' vztah k fotopastem, které pravidelně poničuje. A jak se zdá, učí svou techniku ničení fotopastí i svá koťata.

Tato podmanivá a okouzlující přírodní scéna tajuplných šelem, která se odehrává přímo před našima očima, je důkazem jedinečnosti a krásy přírody, kterou máme možnost vidět a obdivovat na Českokrumlovsku. Rysí rodinka a jejich prospívání zde je skvělým příkladem bohatství a rozmanitosti našeho místního ekosystému, který si zaslouží naši úctu a ochranu.  Celková populace rysů čítá asi 130 jedinců ve 32 až 33 rodinách.