Sportmanie skončila, přivítala téměř 50 tisíc lidí

Po velké pěnové party se v neděli v 16.00 hodin brány Sportmanie Plzeň 2020 definitivně uzavřely.

V areálu za OC Plaza Plzeň se během devíti dnů Sportmanie vystřídala více než stovka plzeňských sportovních klubů a volnočasových či zájmových sdružení, které nabízely návštěvníkům – především dětem – možnost vyzkoušet pod odborným vedením trenérů na vlastní kůži náročnost jednotlivých sportů.

Město Plzeň pořádalo Sportmanii počínaje Olympijským parkem Rio 2016 už popáté. „Letoš­ní ročník Sportmanie Plzeň se velmi vydařil. Díky úsilí organizátorů jsme dokázali, že i v současné době je možno uskutečnit takto velkou akci v souladu s opatřeními a umožnit rodinám skvělou zábavu. I vysoká návštěvnost svědčí o tom, že Plzeňané tuto akci vyhledávali. Jsem hrdý, že jsem mohl Sportmanii podporovat,“ uvedl první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký.

Vzhledem k vládním opatřením v boji proti koronaviru, která pořadatelé důsledně dodržovali, tvořily základ areálu tři oddělené sektory. V amfiteátr sektoru na hlavním podiu se konaly např. taneční workshopy a jumping, druhý sektor se věnoval kolektivním sportům a třetí individuálním sportům. U vstupů do jednotlivých sektorů byla instalována počitadla, která neustále sledovala aktuální počet návštěvníků.

Oficiálně Sportmanii zahájil v sobotu 15. srpna primátor města Plzně Martin Baxa spolu s 1. náměstkem primátora Romanem Zarzyckým a zástupci některých městských obvodů. Diváky z podia pozdravili i olympionici Kateřina a Matthew Emmons a další hosté.

Od soboty 15. do neděle 23. srpna 2020 zavítalo na Sportmanii Plzeň 2020 do parku za OC Plaza Plzeň podle odhadu pořadatelů na 48 000 návštěvníků. Organizátoři udělili dětem do 15 let téměř 10 500 bronzových, stříbrných a zlatých medailí, které si děti musely vybojovat alespoň na deseti různých sportovištích. Medaile se daly jako puzzle spojit do jednoho pásu. Na stanovištích se vystřídalo kolem tří set trenérů a sportovců, kteří využili Sportmanii Plzeň k popularizaci sportu, získání nových zájemců do svých klubů a rozšíření členské základny.

Program nabízel kromě sportovních aktivit, které se vždy po třech dnech střídaly, také bohatý doprovodný program. Zahrnoval sportovní, taneční a pěvecká vystoupení mnoha subjektů. Doprovodný program na hlavním pódiu zajišťovalo Krašovská Aktivity centrum Plzeň. Během 9 dní akce měli návštěvníci možnost získat podpisy desítek sportovních legend i současných reprezentantů.

Každý den Sportmanie Plzeň 2020 odstartoval rozcvičkou pro každého vč. seniorů, součástí akce byly autogramiády, odborné přednášky i veřejné besedy, např. nad koncepcí rozvoje sportu v Plzni do roku 2030.

Každý den vpodvečer se konal společný výběh zájemců pod hlavičkou Rozběháme Česko. Výsledky soutěžního běhu na 500 metrů pro děti a na 5 km pro dospělé Rozběháme Sportmanii Plzeň byly vyhlášeny na hlavním podiu v neděli 23. srpna.

V průběhu devítidenní akce naštěstí nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění, záchranáři na místě ošetřili jen několik osob s drobnými oděrkami či nevolností.

„Celý tým se postaral o hladký průběh a svým úsilím jsme nabídli asi nejlepší zázemí pro sportovní kluby v historii akce. Za sebe jsem hrdý na Plzeňany, že se podařilo vyběhat 27 tisíc korun pro hendikepované sportovce. Běhu Rozběháme Sportmanii Plzeň se totiž zúčastnilo na 3 tisíce běžců,“ zhodnotil vydařenou akci vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání MMP Přemysl Švarc, jehož odbor měl Sportmanii Plzeň 2020 na starosti.

Podrobnější informace naleznete na sport.plzen.eu


Štítky: sportmanie