Těhotenská cukrovka: koho postihuje, proč vzniká, jak se léčí a jaká je prevence?

Těhotenská cukrovka je strašákem mnoha těhotných žen. A co víc, stále častěji se vkrádá do života maminek v očekávání. Co to vlastně je, jak se projevuje a léčí? To a mnohem více se dozvíte v následujícím článku.

Těhotenská cukrovka je strašákem mnoha těhotných žen. A co víc, stále častěji se vkrádá do života maminek v očekávání. Co to vlastně je, jak se projevuje a léčí? To a mnohem více se dozvíte v následujícím článku.

Co je to těhotenská cukrovka?

Těhotenská cukrovka je dalším typem cukrovky, která se ve společnosti vyskytuje vedle cukrovky I. a II. typu. Můžete se také setkat s označením gestační diabetes mellitus (GDM). Hlavním příznakem cukrovky je zvýšená hladina krevního cukru.

Těhotenská cukrovka se začíná projevovat nejčastěji v druhé polovině těhotenství a po porodu zmizí stejně rychle, jako se objevila. Ve výjimečných případech může přetrvávat i po ukončení šestinedělí, potom se ale jednalo po celou dobu o jiný typ cukrovky.

Jak poznat těhotenskou cukrovku?

Jak poznat těhotenskou cukrovku? Velmi těžko. Zrádná je hlavně v tom, že její přítomnost je ve většině případů potvrzena až testem pro zjišťování cukrovky. U naprosté většiny těhotenská cukrovka nemá příznaky.

V souvislosti s vyšší hladinou krevního cukru, se jako příznak těhotenské cukrovky může objevit:

  • častý a zvýšený pocit na močení
  • pocit žízně
  • zvýšená únava
  • častější infekce

Na druhou stranu tyto příznaky provází ženy téměř v každém těhotenství, a tak jsou často podceňovány a bohužel i přehlíženy. Spolehlivě těhotenskou cukrovku odhalí opravdu až laboratorní vyšetření.

Jaké jsou komplikace při vzniku těhotenské cukrovky?

Ač se těhotenská cukrovka mnoha příznaky neprojevuje, může těhotenství velmi komplikovat. Jak? Rizika přináší matce i dítěti.

Rizika pro matku

Mezi hlavní rizika spojená s životem matky patří riziko vysokého krevního tlaku, preeklampsie, zvýšené infekce či poranění při porodu.

Víte, co je to preeklampsie?


Rizika pro dítě

Více rizik přináší těhotenská cukrovka pro miminko. Děje se tomu tak proto, že krevní cukr umí prostupovat volně placentou i do krevního oběhu dítěte. Pokud těhotenská cukrovka není léčena, může se u dětí objevit:

  • vyšší porodní hmotnost
  • nevyvinuté vnitřní orgány
  • problémy s dýcháním
  • poruchy srdečního rytmu
  • horší průběh novorozenecké žloutenky
  • vyšší riziko obezity a cukrovky 3. typu v průběhu života

Pokud je ale těhotenská cukrovka správně léčena a matka dodržuje dietu a další opatření, je velká pravděpodobnost, že i plod bude prospívat zcela normálně.

Proč vzniká těhotenská cukrovka?

Příčin, proč se může těhotenská cukrovka u nastávající maminky objevit, může být hned několik. Většina vlivů na vznik se ovlivnit příliš nedá, a tak si nemusíte nic vyčítat. V případě, že se těhotenská cukrovka objevila, je nejdůležitější poslouchat rady lékaře, aby těhotenství probíhalo v pořádku.

Mezi hlavní příčiny těhotenské cukrovky patří věk budoucí maminky, vrozené predispozice, nedostatek pohybu, ale také vliv těhotenských hormonů.

TIP: Nedaří se vám otěhotnět? Víte, co může pomoci?


Vliv věku

U žen do věku 25 let se těhotenská cukrovka objevuje rozhodně méně častěji než u těch o pár let starších. Po 30. roce věku její výskyt rapidně vzrůstá. Může se také stát, že v prvním těhotenství se cukrovka neobjeví, v tom druhém už ano.

Vliv vrozené predispozice

Vliv vrozené predispozice je u těhotenské cukrovky klíčový. Bez něj se totiž těhotenská cukrovka neobjeví. A co jsou vlastně ty vrozené predispozice zač?

Vrozené predispozice souvisí s geny, které ovlivňují tvorbu inzulinu, hormonu zodpovědného za hladiny cukru v krvi. Právě těhotenství začne na tělo a jeho metabolismus klást zvýšené nároky a bum - těhotenská cukrovka se projeví.

Image title


Vliv nedostatku pohybu

Nedostatek pohybu nezpůsobuje přímo těhotenskou cukrovku, ale může přispět k jejímu horšímu průběhu nebo dřívějšímu nástupu. Jedná se tak tedy o další významný faktor, na kterém lze pracovat i v rámci prevence.

TIP: Věděli jste, že i cvičení na žebřinách může být vhodné pro některé ženy v těhotenství?


Vliv těhotenských hormonů

V těhotenství ženské tělo produkuje velké množství hormonů. Některé tyto hormony mohou také snižovat citlivost na inzulin. Pokud žena nemá vrozené predispozice ke vzniku cukrovky, její slinivka začne více pracovat. V opačném případě se těhotenská cukrovka opět může projevit s větší pravděpodobností.

Jak probíhá vyšetření na zjištění těhotenské cukrovky?

V těhotenství ženy pro odhalení gestačního diabetes mellitus mohou podstoupit orální glukózový toleranční test, často se můžete setkat jen se zkratkou oGTT. Během testování je ženě nalačno odebrána krev, z které se určují hodnoty cukru v krvi, a to na začátku těhotenství, poté mezi 24. a 28. týdnem těhotenství znovu.

Po druhém odběru krve je ženě podán také speciální, sladký roztok, z kterého ženy mají často obavy. Následně je hodinu po vypití a dvě hodiny po vypití krevní odběr opakován. Z hodnot cukru v krvi lékař určí, zda nastávající maminka bude muset navštěvovat diabetologickou poradnu, či nikoli.

TIP: Potěšte svou milovanou budoucí maminku stylovým tričkem

Jak se léčí těhotenská cukrovka?

Pokud je u ženy potvrzena těhotenská cukrovka, přistupuje se často k dodržování dietní stravy a také musí být navýšena pohybová aktivita. Jen v některých případech je třeba těhotenskou cukrovku dále upravit i léky nebo pícháním si inzulinových injekcí.

Důležité je také v rámci léčby pravidelné měření nejen v ordinaci, ale také v domácím prostředí pomocí glukometru.

Image title


Strava při těhotenské cukrovce

Víte, jak se stravovat při těhotenské cukrovce?
Nevadí, pokud ne. Se správnou životosprávou vám pomůžou odborníci z diabetologické poradny. Základy spočívají:

  • ve snížení příjmu sacharidů
  • v dodržování jídelníčku z diabetologické poradny
  • v dodržování obecných zásad zdravého stravování jako je jezení v pravidelných intervalech, dostatečný pitný režim a další

TIP: Znáte léčebnou kúru na cukrovku z přírodních produktů?

Image title


Pohybová aktivita

Zapomínat byste neměli ani na pohybovou aktivitu. Důležité je ale umět vybrat správně druh pohybu. Ne všechny sporty jsou totiž v těhotenství vhodné. Vyhýbat byste se určitě měli sportům při kterých hrozí pád nebo úraz břicha.

Naopak mezi vhodné aktivity patří pravidelné procházky, cvičení jógy, plavání, cvičení na míčích a dalších. Porozhlédnout se také můžete po kurzech cvičení pro těhotné v místě vašeho bydliště.

Pohybová aktivita v těhotenství přináší opravdu mnoho benefitů, nejen ty spojené s prevencí těhotenské cukrovky. Pohyb vám může pomoci:

  • udržet si přiměřenou hmotnost
  • udržet přiměřenou hladinu cukru v krvi, ale také vyřešit některé potíže spojené s vysokým krevním tlakem
  • bojovat s únavou, bolestí zad a dalšími obtížemi
  • připravit se na porod
  • urychlit následné hojení po porodu

Autor textu: Alena Mrvíková

Obrázky:
unsplash.com/photos/dz8g0IxEqh0
unsplash.com/photos/N4hR4CaKbAo
unsplash.com/photos/KPDbRyFOTnE
pexels.com/cs-cz/foto/ruce-pichnuti-glukometr-strikacky-6823507/