Tragédie na nádraží: Dítě zemřelo, řidič autobusu jel v domácích pantoflích

Tragická nehoda z června 2020, kdy zemřel chlapec první třídy na autobusovém nádraží, skončila poté, co Ústavní soud zamítl stížnost řidiče autobusu, který měl na sobě domácí pantofle. Řidič dostal trest dvouletého vězení s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz řízení na pět let. Soud shledal, že hlavní příčinou nehody byla řidičova neopatrnost.

Tragický případ dopravní nehody z června 2020, při níž zemřel chlapec z první třídy na autobusovém nádraží, dospěl k závěru poté, co Ústavní soud zamítl stížnost řidiče autobusu, který v době nehody nosil nestandardní obuv - domácí pantofle. Ačkoliv pevná obuv není v Česku při řízení motorových vozidel zákonně předepsána, dopravci požadují, aby řidiči nosili takovou obuv jako součást bezpečnostních opatření.

Soud v Kladně se kauzou zabýval opakovaně, a po několika zásazích Krajského soudu v Praze a Nejvyššího soudu byl řidiči udělen trest dvouletého vězení s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz řízení všech motorových vozidel na pět let. Soud dospěl k závěru, že hlavní příčinou nehody byla neopatrnost řidiče, který v reakci na zaseknutý plynový pedál ještě více dupl na plyn a nenamáčkl brzdu včas.

Ústavní soudci nakonec ponechali rozsudek beze změn. Ve svém usnesení uvedli, že 'je zřetelná logická návaznost mezi provedenými důkazy, jejich hodnocením, učiněnými skutkovými zjištěními a přijatými právními závěry'. Obhajoba nalezené argumenty nezískala a žaloba byla zamítnuta.

V minulosti řidič napsal rodině zesnulého chlapce omluvný dopis, ve kterém přiznal svou zodpovědnost a vyjádřil hlubokou lítost. Přesto však obhajoba trvala na jeho nevině a požádala soud o zproštění obžaloby.

Soudní verdikt tak ponechal rodině zesnulého chlapce útěchu v podobě spravedlnosti a uzavření bolestivé kapitoly. Tento případ připomíná, že i zdánlivě neškodné detaily, jako je obuv řidiče, mohou hrát klíčovou roli při vzniku vážných dopravních nehod.