V Plzni u Morového sloupu se budou číst jména obětí holocaustu

Ve čtvrtek 28. dubna od 14 hodin se budou v Plzni již popáté číst jména obětí holocaustu Jom ha-šoa. Po dvouleté odmlce způsobené koronavirovou pandemií se veřejné čtení vrací do ulic českých měst z online prostředí.

Letošní ročník v Plzni poprvé mění lokaci. Po předchozích čtyřech letech v prostoru U Branky se akce přesouvá na náměstí Republiky k Morovému sloupu (mariánskému) naproti historické radnici. Záštitu nad akcí převzali Velvyslanectví Státu Izrael v ČR a primátor města Plzně Pavel Šindelář.

„Ve 24 městech České republiky včetně Plzně zazní jména těch, kteří byli za druhé světové války pronásledováni a zavražděni pro svůj rasový původ, židovský i romský. Ke čtení se může připojit kdokoliv. Většina židovských a romských obyvatel se z důvodu holocaustu ztratila z naší společnosti a po většině z nich zbyla jen transportní nebo vězeňská čísla, kterými nacističtí důstojníci a úředníci popřeli jejich důstojnost. Veřejným čtením jim vracíme jména,“ uvedl primátor Pavel Šindelář, který se sám zúčastní čtení jmen u Morového sloupu.

„Jsme rádi, že se nám podařilo zachovat tuto významnou akci, která si našla své místo ve veřejném prostoru,“ řekl Tomáš Kraus, ředitel Institutu Terezínské iniciativy, a doplnil: „Je tragické, že obdobu událostí, které si připomínáme a které mnozí z nás znají jen z učebnic, nyní sledujeme téměř v přímém přenosu, a to jen nedaleko od nás.“

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa je maratonem čtení jmen mužů, žen a dětí, kteří byli nacisty pronásledováni kvůli svému rasovému původu. Pravidelně se koná v jarních měsících, a to již od roku 2006. Stejně jako v minulých letech se Česká republika akcí připojuje k uctění památky hrdinů a obětí holocaustu, které nese název Jom ha-šoa ve ha gvura (Den holocaustu a hrdinství) a upomíná na povstání židovských vězňů nacistického ghetta ve Varšavě.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa pořádá Institut Terezínské iniciativy, nezisková organizace, která se věnuje výzkumu, dokumentaci obětí a vzdělávání o holocaustu, zejména jeho příčinách a důsledcích v kontextu celých moderních dějin, vztahů většiny a menšin žijících v prostoru dnešní České republiky. Provozuje vzdělávací portál holocaust.cz, Databázi obětí holocaustu a veřejnou odbornou knihovnu. Pořádá vzdělávací semináře pro učitele a žáky českých škol a veřejnost.