KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Advokáti budou hledat řešení pozemků v Německu (TV Západ)

Cheb vlastní v okolí Tirschenreuthu zhruba 650 hektarů lesa včetně několika nemovitostí. Město už před několika lety dosáhlo v Německu soudního uznání těchto pozemků jako svého historického majetku. V současné době je ale les spravován bavorskou stranou a Cheb na něj nemá prakticky žádný vliv.

„Možná, že se změnily podmínky se vstupem České republiky do EU. Máme i k tomuto majetku blíž. Tak to myslím, že je teď předčasné říkat, jestli se znovu vrátit k úvaze les prodat nebo jakým způsobem ho využívat. V každém případě bychom měli se jako o svůj majetek starat a případně v něm i hospodařit,“ uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Cheb má v podstatě pouze tři varianty, jak se svým majetkem v budoucnu naložit. Město přitom může les prodat, převzít do vlastní správy nebo zůstane zachován současný stav. Kvůli snadnějšímu rozhodování si také chebská radnice vyžádala od německé strany podrobnou zprávu o stavu lesa a výsledcích hospodaření.

„Ta zpráva nám řekla, že žádný velký problém by v lese být neměl. To mohl být i opačný výsledek, že by les mohl být zatížen. Ta zástava, která tam byla, ta z něj sňata už je, takže v tomto smyslu by problém být neměl. My teprve se zabýváme těmi podklady, které nám přišly. A skutečně je to otázka asi právní. Proto čekáme na výsledek výběrového řízení a necháme si poradit od právníka, jak postupovat,“ přiblížil místostarosta.

Ze zprávy vyplynula také překvapivá informace, že hospodaření lesa přináší pravidelné výnosy, které jsou deponovány na konto spravované bavorskou vládou. V současné době by na něm údajně mělo být zhruba 300 000 EUR.

„Není úplně jasné, jaký je vztah města k těmto penězům. Jestli když se o ně přihlásíme, jestli je jednoduše dostaneme nebo ne. Je to zase otázka toho právního posouzení. Zřejmě budeme usilovat, pokud jsou to peníze naše, jsou nezpochybnitelné, tak abychom je dostali,“ dodal Jakl.

Vedení chebské radnice se již na sklonku devadesátých let dohodlo s bavorským Úřadem vlády o prodeji lesa za zhruba 200 milionů korun. Peníze přitom měly být vloženy do nadace na opravy zdejších historických památek. Zastupitelstvo ale nakonec předjednaný prodej zamítlo a doporučilo počkat až na dobu po našem vstupu do Unie.