BRNĚNSKO

Bezpečnostní agentura hlídá Zelený trh, díky nedostatku policistů

Radnice Brna-střed naverbovala na začátku května soukromou bezpečnostní agenturu, přestože ve městě působí jak republiková, tak městská policie. Obě tyto policejní složky vykonávají úkoly, které nyní zastává i najatá agentura. Starosta Vojtěch Mencl (ODS) a místostarostka Ludmila Oulehlová (ANO) situaci odmítli komentovat, odkázali pouze na mluvčího radnice.

Dle vyjádření mluvčího radnice Michala Žástného vede k tomuto kroku poddimenzovanost městské policie, která nemůže být přítomna na místě neustále. Incidenty, jako je vandalismus, znečišťování či projevy agresivity, často řeší až po nahlášení. Mluvčí uvedl, že spolupráce s agenturou byla zavedena na základě apelů od občanů, kteří se potýkají s problematickým chováním různých skupin lidí v centru města.

Opoziční zastupitelé Brna-střed kritizují toto rozhodnutí s poukazem na to, že hlídací agentura nemá právní moc k vymáhání pořádku. Otázky vznesla zejména členka opozice Jasna Flamiková (Zelení), která nechápe, proč nebyly prostředky věnovány přímo městské policii, což by mohlo vést k posílení jejího personálu.

Původní objednávka počítá s měsíčním nákladem ve výši 112 tisíc korun, avšak nyní se oblast působení agentury omezila jen na Zelný trh, což by mělo tuto částku snížit. Přesto může jít o efektivnější využití prostředků, zvlášť pokud by mohly být prostředky přesměrovány na zvýšení počtu městských policistů.

Obchodníci na Zelném trhu oceňují přítomnost hlídačů a vyjadřují pozitivní ohlasy. „Každý den tady máme problémy s opilci a hlučnými lidmi, kteří obtěžují okolí,“ uvedla jedna z prodejkyň. Zákazníky prý odrazuje chaotické chování problémových jedinců, kteří často okupují prostory u budovy Tržnice.

Jak uvádí mluvčí městské policie Jakub Ghanem, strážníci se často setkávají s případy, kdy přítomnost osoby nepřijde ostatním příjemná, avšak pokud nedochází k porušení žádného zákona či vyhlášky, není důvod zasahovat.

V Ivančicích na Brněnsku už bezpečnostní agentura působí zhruba rok. Starosta Milan Buček (STAN) hodnotí jejich činnost pozitivně a spolupráce byla nedávno prodloužena do konce roku. Agenti v Ivančicích působí preventivně, upozorňují na potenciální problémy a v případě potřeby volají městskou nebo republikovou policii. Chrání veřejné prostory a dohlížejí na pořádek, což podle ivančického starosty začalo přinášet výsledky a výrazně zvýšilo bezpečnost v daných oblastech.