PARDUBICKO

Bývalá továrna Botas se mění na 24 bytů

Ve Skutči, nacházející se v Chrudimsku, probíhá přeměna části areálu, kde kdysi vznikaly slavné botasky, na nové byty. Po úpadku tradiční firmy Botas, která zde skončila svou činnost před rokem, se plánuje výstavba 24 bytových jednotek. Projekt má za cíl nabídnout dostupné bydlení a podpořit místní obyvatele.

Stávající železobetonová konstrukce původní budovy bude zachována, zatímco veškeré další práce, jako je instalace nových rozvodů elektřiny a střechy, budou realizovány zcela nově. „Rádi bychom celou stavbu dokončili do poloviny příštího roku,“ uvedl investor Vlastimil Ročeň.

S výrobou nových bytů se zapojilo město Skuteč ve spolupráci se soukromým investorem. Společně se rozhodli vytvořit bytové družstvo, jehož cílem je nabídnout obyvatelům cenově dostupné bydlení. V městečku s pětitisícovou populací je nedostatek vlastního bydlení a tento projekt má za cíl situaci zlepšit.

Místní poptávka po bytech je značná, neboť město momentálně disponuje 140 městskými byty, které jsou neustále obsazené. „Na každý uvolněný byt se hlásí pět až sedm zájemců,“ sdělila tajemnice Městského úřadu Skuteč, Marie Zelenková.

Nižší kupní síla v oblasti, způsobená úbytkem pracovních příležitostí, dělá z projektu družstevního bydlení vítané řešení. Město si klade za cíl podpořit zájemce, kteří by na hypotéku nedosáhli. „Máme zájem být členy dozorčí rady, abychom měli možnost do určité míry rozhodovat o přidělování bytů,“ uvedl starosta města Jaroslav Hetfleiš (ODS).

Dalšímu potenciálnímu projektu přestavby sousedního objektu stojí v cestě nedostatek infrastruktury, konkrétně příjezdových cest a parkovacích míst, což zatím brání realizaci.