ZLÍNSKO

Dálnice D49 v problémech - soud zrušil povolení

Nejvyšší správní soud rozhodl o zrušení stavebního povolení pro úsek dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem na Zlínsku, čímž ohrozil plánované otevření této části dálnice do konce roku. Tento verdikt překvapil nejen Ministerstvo dopravy, ale i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jehož generální ředitel Radek Mátl vyjádřil obavy z možného zpoždění.

Důvodem zrušení byla nutnost nového posouzení námitky spolku Děti Země, které se mimo jiné týkaly platnosti hlukových studií. Soud naznal, že správní orgány musí pečlivě vyhodnotit, zda jsou stávající studie aktuální a zda dokládají, že stavba splňuje stanovené hlukové limity. V rozsudku stojí, že rozhodnutí o hlukových hodnotách nelze opřít jen na neověřených tvrzeních, že skutečné hodnoty by mohly být nižší.

Nejvyšší správní soud dále očekává, že Ministerstvo dopravy přezkoumá závazná stanoviska a námitky předložené spolkem Děti Země. Je nutné zajistit, aby vliv výstavby na krajinný ráz byl řádně prozkoumán. Soud v závěru rozsudku zdůraznil, že tyto náležitosti musí být pečlivě zkoumány a vyřešeny v dalším řízení.

Výstavba sedmnáctikilometrového úseku D49 mezi Hulínem a Fryštákem je již zahájena, přičemž původní plán počítal s jeho otevřením na konci letošního roku. Tato dálnice, která začíná u Hulína křížením s dálnicemi D1 a D55, měla vést kolem Fryštáku na Zlínsku, vyhýbat se městům a obcím jako Holešov a dalším, kudy nyní vede silnice druhé třídy. Dálnice D49 poté měla obcházet Zlín, Slušovice a Vizovice a pokračovat až ke slovenské hranici u Horní Lidče.