KARLOVARSKO

Dialyzační středisko v Sokolově si připomíná významné výročí

Provoz sokolovského dialyzačního středisko byl zahájen 13. dubna 1985. Přestože bylo tehdy součástí interního oddělení nemocnice Sokolov, sídlilo mimo její prostory – v budově Báňského úřadu. V počátcích byly možnosti léčby jen omezené – k dispozici byly pouze tři dialyzační přístroje. Malá kapacita střediska však nezabránila nadšení jeho personálu a sokolovské středisko se díky jeho vynalézavosti stalo jedním z průkopníků rekreační dialýzy. Jeho pacienti mohli trávit jednotýdenní pobyty na zámečku Favorit cca 30 kilometrů od Sokolova, kam se vždy přestěhovala veškerá technika nezbytná pro řádnou léčbu pacientů.     

V roce 1993 se v rámci privatizace stalo středisko součástí mezinárodní sítě National Medical Care, která rozšířila jeho kapacitu na 16 lůžek. Před pětadvaceti lety, v roce 1997, pak sokolovská dialýza přešla pod společnost Fresenius Medical Care. Díky tomu získala kompletní přístrojovou obměnu a mohla začít nabízet svým pacientům ty nejnovější a nejmodernější léčebné metody.

Díky zázemí předního poskytovatele dialyzační péče v České republice mají sokolovští pacienti k dispozici nejmodernější technologie a vysoký komfort – mohou sledovat televizi, využít wi-fi připojení k internetu, své obtíže mohou diskutovat s psycholožkou nebo sociální pracovnicí, pro otázky kolem jídelníčku a pitného režimu je jim k dispozici nutriční sestra. „Součástí našeho dialyzačního střediska je i nefrologická ambulance. Našim cílem je zachytit a sledovat pacienty s onemocněním ledvin, upřesnit diagnózu ledvinného onemocnění, poskytnout co nejdříve adekvátní léčbu, případně je včas připravit na dialýzu nebo k transplantaci ledviny,“ říká MUDr. Jiří Vlasák, primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Sokolově, který vede tuto dialýzu již od jejího založení v roce 1985.