HRADECKO

Dívka zkolabovala po bonbonech

Žákyně základní školy v Hradci Králové zkolabovala po konzumaci želatinových bonbonů, které pravděpodobně obsahovaly psychotropní látky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní intenzivně analyzuje složení těchto bonbonů, aby zjistila, jaké látky a v jakém množství byly přítomné. Informaci přinesl Český rozhlas.

Dívka si bonbony vzala krátce před začátkem vyučování. 'Bylo okamžitě vidět, že musela něco požít. V té chvíli jsme nevěděli co, ale byla zcela mimo,' uvedla ředitelka školy Martina Škultétyová. Stav žákyně se rychle zhoršoval, takže bylo nutné přivolat záchranáře. 'Seděla, nevnímala okolí a jen cukala sebou,' popsala situaci učitelka Jana Volfová.

Laboratorní testy budou nyní prověřovat přítomnost psychotropních látek, včetně muscimolu, který je přirozeně obsažen v muchomůrce červené, a psilocybinu, který se nachází v lysohlávkách. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy je cílem zjistit jakékoliv substance, které mohou způsobit zdravotní komplikace. SZPI kvůli analýze provedla kontrolní nákup z internetového obchodu, kde si dívka bonbony zakoupila.

Kopřiva dále uvedl, že pokud analýzy odhalí nadlimitní přítomnost nebezpečných látek, nebo pokud bude potravina vyhodnocena jako škodlivá, nařídí SZPI její stažení z tržní sítě a zahájí správní řízení s cílem uložit pokutu. I když balení bonbonů obsahovalo upozornění, že jde o produkt pro technické využití, je evidentní, že byl zamýšlen pro lidskou konzumaci. 'Takové označení nebrání provádění kontrol a prověřování shody s potravinovým právem,' dodal Kopřiva.

Inspekce již od března zvýšila kontroly výrobků obsahujících návykové látky. Důvodem byla platná legislativa reagující na zvýšenou dostupnost produktů s látkou HHC a jinými podobnými látkami, které vedly k hospitalizaci nezletilých. tímto krokem se SZPI snaží omezit rizika spojená s konzumací takových výrobků.