OLOMOUCKO

Dveře z vrtulníku odpadly mezi vesnicemi

Dveře z karbonu a polykarbonátu o velikosti přibližně jeden metr čtvereční se neplánovaně oddělily od ultralehkého vrtulníku v pátek. Stalo se to v oblasti mezi obcí Slavětín a místními částmi Luká – Střemeníček, Veselíčko a Ješov.

Majitel soukromého vrtulníku o této události informoval až v pondělí. Starosta Luké Jan Burian popsal: „Incident se stal mimo zastavěnou oblast, a dveře tak dopadly buď do lesa, nebo na přilehlé pole. Pilot musel následně nouzově přistát, ale dveře se mu nepodařilo najít.“

Policie se případné vyšetřování neřeší, a neřeší ho ani Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

„Událost nám byla nahlášena v souladu s nařízením Evropské komise a nyní ji řeší samotný provozovatel stroje. Má měsíc na to, aby nám poslal své závěry, zda šlo o nedbalost při zavírání nebo problém s údržbou a jaká opatření učiní, aby se to neopakovalo,“ uvedl Josef Bejdák, statutární zástupce ředitele a vedoucí letového oddělení ústavu.

Lidé, kteří by dveře našli, by s nimi neměli manipulovat, zejména pak s klikou a zámkem, aby nebyla narušena možnost odhalení příčiny jejich odpadnutí. Nález mohou ohlásit obecnímu úřadu v Luké na telefonních číslech 608 622 790 nebo 606 083 546.