BRNĚNSKO

E.ON buduje bateriové úložiště ve Vranově

Podle nedávných statistických údajů EUROSTATu tvořily obnovitelné zdroje energie v loňském roce přibližně čtvrtinu celkové spotřebované elektřiny v Evropské unii. Zatímco ekologický aspekt energie ze slunce a větru je nesporný, výzvou zůstává její nestabilita a nízká řiditelnost.

„Tato elektřina není vždy dostupná v okamžiku potřeby, nýbrž záleží na tom, kdy svítí slunce a fouká vítr. Klíčem je zajištění stability v distribuční síti,“ vysvětluje Jan Zápotočný, jednatel společnosti E.ON Energy Solutions. Z těchto důvodů E.ON investuje do rozsáhlých projektů, jako je například bateriové úložiště ve Vranově.

Pro lepší představu, vranovské bateriové úložiště je ekvivalentní energii přibližně padesáti plně nabitých elektromobilů Škoda Enyaq s kapacitou 50 kWh. Vranovská vodní elektrárna, která letos slaví devadesáté výročí od uvedení do provozu, představuje technicky i historicky významný objekt, což vyžadovalo specifické řešení od společnosti Siemens.

Vnitřní umístění celého systému v elektrárenské budově je unikátní v tuzemsku, neboť dosavadní velkokapacitní bateriová úložiště jsou obvykle instalována ve venkovních kontejnerech. Vranovská přehrada, která po výstavbě byla největší ve střední Evropě, slaví letos 90 let.

Celý systém řízení bateriového úložiště, jež má výkon 2,5 MW a využitelnou kapacitu 2,5 MWh, stejně jako vodní elektrárny ve Vranově, je plně digitalizovaný a je monitorován z centrálního dispečinku společnosti E.ON v Brně. Bateriové úložiště využívá tři oddělené místnosti pro akumulátory, strojovnu a rozvodnu s transformátorem.