ZLÍNSKO

Filmové klapky září na Zlín Film Festivalu

Ojedinělý a populární projekt Salonu filmových klapek opět zazářil na Zlín Film Festivalu. Tentokrát zde poprvé přispěla i autorka loutek, Xenie Axamitová, a po roce se vrátili Jiří Slíva a Ticho 762. Šestnáctým zapojením do projektu se může pochlubit nejstarší účastník, devadesátiletý Antonín Vojtek. A jako každoročně nechyběli ani pravidelní přispěvatelé Miroslav Göttlich, František Květón a Ivan Baborák.

Podle ředitele Zlín Film Festivalu a předsedy Nadačního fondu Filmtalent Zlín, Čestmíra Vančury, nejsou autoři omezeni žádným tématem, což přináší obdivovatelům těchto nevšedních děl vždy nové a překvapivé kompozice. Tento rok se na klapkách objevují filmové motivy a známé osobnosti, mezi nimi i Bedřich Smetana, jehož 200. výročí narození si letos připomínáme. Další umělci vzdali hold Jiřímu Voskovcovi, Boleslavu Polívkovi, Miroslavu Donutilovi či legendárním cestovatelům Miroslavu Zikmundovi a Jiřímu Hanzelkovi.

Zlínská sklářská umělkyně Miroslava Ptáčková k této události vytvořila klapku reflektující 105. nedožité narozeniny Miroslava Zikmunda, přičemž navázala na své předchozí dílo ztvárnující významné zlínské stavby. Tento rok inspirovala návštěvníky vilou slavného cestovatele.

Klapky jsou vystaveny v obchodním centru Zlaté jablko na náměstí Míru, kde je mohou návštěvníci obdivovat až do 27. května. Poté se přesunou do zlínského Kongresového centra, kde proběhne jejich aukce 2. června.

Od začátku existence Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek, které vynesly celkově přes 48 milionů korun. Dosud nejdražší klapka, nazvaná 'Touhy plné' od Libora Vojkůvky, byla v roce 2008 vydražena za rekordních 199 tisíc korun.

Všechny výtěžky z dražeb jdou na podporu filmových projektů studentů filmových škol a mladých tvůrců. Nadační fond Filmtalent Zlín dosud podpořil 437 projektů, které slaví úspěchy nejen v České republice, ale i v zahraničí. Dokladem toho je například snímek 'Electra', který letos získal cenu Magnesia za nejlepší studentský film na Českém lvu.

Originalita a umělecká hodnota filmových klapek každoročně přitahuje pozornost široké veřejnosti a zajišťuje, že Zlín Film Festival zůstává jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v České republice.