HRADECKO

Výstavba v Praskačce rozděluje obyvatele

Bývalé závodiště chrtů v Praskačce, proslulé svým mezinárodním renomé, už dnes připomíná jen pískový okruh zarostlý trávou. Místo, kde se naposledy konaly závody před dvanácti lety, nyní patří místní společnosti Stock Trade Industry, která zde plánuje vybudovat areál plný hal a rodinných domů. Tento plán však vyvolal rozporuplné reakce mezi obyvateli.

„V naší obci neznám nikoho, kdo by s výstavbou nového průmyslového areálu souhlasil,“ uvedla Barbora Hedánková, která se do nově postaveného řadového domu přistěhovala před rokem. „Obávám se, že bychom kvůli tomuto projektu přišli o poslední velký zelený prostor v obci,“ dodala.

Občanská iniciativa, kterou Hedánková zastupuje, vyzývá obec, aby nezměnila územní plán a místo toho hledala jiná, pro obyvatele přijatelnější řešení. „Předložili jsme své návrhy panu starostovi a doufáme, že obec přehodnotí své plány,“ řekla Hedánková.

Místostarosta Jaroslav Vícek uvedl: „S předchozím majitelem pozemků bylo obtížné se dohodnout. Navíc jsme nedávno investovali do kanalizace a stále ještě splácíme úvěr. Investice do pozemků by pro nás byla velmi náročná.“

Společnost Stock Industry zaznamenala i odpor obyvatel sousedních 13 řadových domů, kteří se obávají hluku a zvýšené dopravní zátěže. Ředitel společnosti Jan Štoček uvedl: „Nejsme developeři, ale místní společnost. Chceme s obyvateli vycházet co nejlépe. Plány představíme 29. května.“

Praskačtí obyvatelé také čekají na výsledek stavby železniční dvoukolejky na Prahu, která se nachází jen pár kroků od bývalého závodiště. Obávají se výšky hal a zvýšené dopravy. Místostarosta slíbil, že se postaví za většinový názor obyvatel. „Je důležité, abychom respektovali přání našich občanů,“ dodal Vícek.

Podobné obavy mají i obyvatelé hradeckých Plácek, kde podnikatelka Klára Sovová plánuje stavbu průmyslového parku. Petice proti tomuto záměru nasbírala za pouhých deset dní 886 podpisů. I zde závisí na změně územního plánu města.

Příběhy těchto dvou obcí ukazují, jak důležité je brát v úvahu názory místních obyvatel při plánování nových rozvojových projektů, a to jak v Praskačce, tak v Hradci Králové.