ZLÍNSKO

Lucie Nekolová a Viktor Vašina triumfovali na gastrofestivalu

Oblíbené foodtrucky, vinařskou uličku, pestrou nabídku regionálních potravin, live cooking show šéfkuchaře Romana Pauluse nebo finalisty soutěže MasterChef 2023 Jakuba Menšíka. To všechno si užili ti, kdo 17. a 18. května zavítali na gastrofestival Chutě Zlínského kraje, který hostilo Výstaviště Kroměříž. Svou kuchařku tady představila také Markéta Hrubešová a o své tipy a zážitky z putování po restauracích se podělil tvůrce Gastromapy Lukáš Hejlík.

„Jsem rád, že jsme se na kroměřížském výstavišti sešli v tak hojném počtu a mohli jsme se tak přesvědčit o tom, jak pestrou směsici chutí a kulinářských zážitků náš kraj nabízí,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který si tuto jedinečnou přehlídku rovněž nenechal ujít.

Součástí akce bylo také Mistrovství Zlínského kraje středních škol ve vaření. Začínající talentovaní kuchaři tak měli možnost své umění předvést před zraky návštěvníků. Přímo na místě se rovněž mohli setkat s profesionály z gastronomie, inspirovat se u nich a získat tak cenné kontakty i motivaci do dalšího vzdělávání.

Vítězem soutěže se stali Lucie Nekolová a Viktor Vašina ze Střední školy gastronomie a obchodu Zlín, na druhé příčce se umístili Vendula Pírková a Tomáš Dančák ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka Vsetín a třetí místo obsadily Barbora Jana Uhlířová a Karolína Krabicová z Integrované střední školy COP a Jazykové školy Valašské Meziříčí. Cenu hejtmana získali studenti Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.

Program gastrofestivalu, jehož partnerem a spoluorganizátorem byl Zlínský kraj, doplnily ukázky lidových tradic a řemesel i prezentace regionálních turistických míst. Na podiu vystoupila také řada interpretů v čele s kapelou Mňága a Žďorp. Na akci se taky díky projektu Jedu na dřeň zapsalo do registru dárců kostní dřeně 102 hrdinů, kteří dali někomu šanci na život.