
Rodina Grecmanových provozuje v Senici na Hané největší pivoňkovou farmu v Česku. Sezóna začala 16. května a trvá měsíc. Na poli s 80 000 pivoňkami pracovali až 18 hodin denně. Začínali v roce 2015 s 3 000 hlízami. Nyní pěstují 20 000 hlíz, včetně oblíbených odrůd Sarah Bernhardt a Command Performance.
V období vrcholu pivoňkové sezony vládne u Grecmanových v Senici na Hané na Olomoucku zvláštní atmosféra. Pivoňky jsou všudypřítomné – v kuchyni, na chodbě i obývacím pokoji. Rodina Grecmanových je totiž majiteli největší pivoňkové farmy v České republice, odkud květiny putují do květinářství a velkoobchodů po celé zemi.
Letos začala sezona 16. května a očekává se, že sklizeň bude ukončena během nadcházejícího víkendu. „Celý tento měsíc byl velmi náročný. Pracovali jsme každý den až 18 hodin, včetně nočních směn. Pomáhali nám rodinní příslušníci, přátelé a brigádníci,“ říká Martin Grecman, spolumajitel farmy.
Na poli o rozloze půl druhého hektaru se nachází osmdesát tisíc pivoněk, které je nutné sklidit v krátkém časovém okně před jejich rozkvětem. Květiny musí zůstat čerstvé a téměř uzavřené, než dorazí ke spotřebitelům, aby si udržely kvalitu.
Inspiraci pro pěstování pivoněk našli Grecmanovi u svých příbuzných z Rakouska, kteří v té době provozovali vlastní pivoňkovou farmu. V roce 2015 tak začali na menším pozemku s třemi tisíci hlízek a vyčkávali tři roky, než rostliny dosáhly plného rozvoje.
Po úspěšném rozjezdu pivoňkového byznysu změnil Martin Grecman svou zemědělskou produkci. Pěstování tradičního obilí ustoupilo dalším sadám pivoněk. V současnosti se na poli pěstuje dvacet tisíc pivoňkových hlíz v devíti odrůdách, přičemž světle růžové pivoňky Sarah Bernhardt a temně rudé Command Performance jsou nejoblíbenější.
Poptávka po bílých pivoňkách roste zejména pro svatební účely, byť se občas zákazníci dotazují i na neobvyklé odrůdy jako například modré pivoňky. Grecman přiznává, že takovou odrůdu zatím neviděl, a plánuje se po ní poohlédnout v nabídkách zahraničních pěstitelů.
Sběr desetitisíců květin si vyžádal i technologické posílení farmy, přičemž lidská ruka je stále klíčovým prvkem procesu. Po sklizení putují pivoňky do chladicích boxů, kde mohou být uskladněny až týden.
Sezonu hodnotí pěstitel jako úspěšnou, navzdory drobným obavám ze sucha. Grecmanův cílem je sklidit 95 procent úrody s minimálním počtem ztracených rostlin. Po pultových květinářstvích se ceny pohybují od 35 do více než sta korun.
Pivoňky z Hané se staly nejen regionální zajímavostí, ale i pýchou české zemědělské produkce, která zaujímá svou kvalitou a rozmanitostí.