BUDĚJOVICKO

Nové Centrum míčových sportů pro ME ve volejbale

Nové Centrum míčových sportů (CMS) plánované před areálem výstaviště v Českých Budějovicích přinese možnost pořádat významné sportovní akce, včetně mistrovství Evropy ve volejbale. Tento projekt byl představen zástupci Jihočeského kraje a Ministerstva zemědělství.

Aktuálně se připravuje architektonická soutěž, která se zaměří nejen na samotné centrum, ale také na celkové úpravy lokality. Součástí plánu je i výstavba parkovacího domu a nových administrativních budov. Podle Jihočeského hejtmana Martina Kuby bude multifunkční zařízení navrženo tak, aby mohlo hostit různé akce od sportovních utkání až po koncerty a kongresy.

Nová hala bude mít kapacitu 5 000 diváků a hrací plocha o rozměrech 30x50 metrů a výšce 13 metrů. Odhadované náklady na stavbu činí 1,3 miliardy korun. Podle Petra Hornáta z krajského odboru regionálního rozvoje je dokončení projektu naplánováno na listopad 2028 s odhadovanými náklady 1,3 miliardy korun.

Studie proveditelnosti, kterou si nechali zpracovat zástupci kraje, potvrdila smysluplnost projektu. „Díky tomu máme jistotu, že se jedná o ekonomicky udržitelný projekt,“ uvedl Hornát. Hejtman Kuba dodal, že centrum ročně přiláká tisíce návštěvníků a vygeneruje za 30 let provozu finance v hodnotě 7,5 miliardy korun.

Hlavním investorem bude Jihočeský kraj, avšak očekává se také čerpání dotace od Národní sportovní agentury.  Město České Budějovice se postará o úpravy okolního prostředí a výstavbu nového místa pro setkávání obyvatel.

Podle hejtmana Kuby je klíčová spolupráce s Ministerstvem zemědělství, které kraji poskytlo potřebné pozemky. Ministerstvo se zavázalo k dalším investicím do výstaviště, což zahrnuje například budovu parkovacího domu. Důležitou roli hráli také zástupci sportovních svazů florbalistů, basketbalistů, házenkářů a volejbalistů při prvních přípravách projektu. Díky jejich podnětům byly definovány základní parametry hrací plochy a kapacity.

Zástupci volejbalového klubu Jihostroj vyjádřili naději, že nové centrum umožní konání významných sportovních akcí. „Nová hala uleví našim potřebám a umožní organizaci evropských mistrovství,“ řekl generální manažer klubu Robert Mifka, ačkoli připustil, že v minulosti již dvakrát projekty podobného rozsahu neuspěly. Ministr zemědělství Marek Výborný během prezentace zdůraznil, že nové centrum nejenom zpřístupní výstaviště veřejnosti, ale také poskytne nové možnosti ubytování a pořádání kongresů a konferencí. Plány zahrnují i propojování obou břehů řeky Vltavy prostřednictvím lávek, což zlepší infrastrukturu v celém městě.