HRADECKO

Nový Paleopark Balka: Zábava a vzdělání v Podlevíně

Paleopark Balka v Podlevíně, částečně součástí Nové Paky, se stal novým centrem pro návštěvníky. Nabízí venkovní expozice, naučnou stezku a velkou skluzavku. Park vznikl na historicky významném nalezišti zkamenělin a je výsledkem česko-polského projektu, který spojuje Novou Paku, Pieszyce v Dolnoslezském vojvodství a Bohuslavice nad Metují. Celkové náklady na jeho výstavbu dosáhly 30 milionů korun.

Na místě bývalého lomu, který později sloužil jako skládka, byla postavena jednopodlažní návštěvnická budova obklopená sítí cest s paleontologickými stanovišti, replikami zkamenělin, jezírky a odpočinkovou terasou. Park zabírá plochu takřka tři tisíce čtverečních metrů a vede k němu nová naučná stezka z Klenotnice drahých kamenů v Nové Pace. Kromě toho nabízí park také velkou skluzavku pro děti. Iveta Mečířová, ředitelka novopackého městského muzea, které park provozuje, uvedla: „Cílovou skupinou paleoparku jsou rodiny s dětmi, ale připravujeme také vzdělávací programy pro školy.“ Ve venkovní expozici je instalována soustava dřevěných koryt, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet metodu plavení granátů, a umělý potok, v němž lze rýžovat červené granáty pomocí rýžovacích pánví.

V pískovišti jsou ukryty modely pravěkých ještěrů a trilobitů, které mohou návštěvníci odkrývat lopatkami a štětci. V expozici se také nachází několik modelů fosilií, včetně hlavy pravěkého ještěra. Návštěvnické centrum zahrnuje i místnost pro workshopy a další objekt s rozsáhlou diorámou pravěkého lesa, kde jsou vystaveny zkamenělé dřeviny. Paleopark zahájil zkušební provoz na konci dubna a během několika víkendů byl přístupný zdarma. Od června bude vstup zpoplatněn a park bude otevřen každý den kromě pondělí. Mezi největší atrakce patří například historické naleziště Balka, kde byly objeveny zkamenělé kapradiny, přesličky a další pravěké rostliny, stejně jako otisky křídel hmyzu a obojživelníků.

Projekt paleoparku byl financován z česko-polského programu a doplněn o vlastní prostředky. V Bohuslavicích nad Metují vzniklo centrum o geologii z období křídy s replikami vzácných fosilií, zatímco v polském Pieszyci byla vybudována vycházková stezka i lesní singletrack pro horská kola s odpočívadly a rekonstrukcí vyhlídkové věže na nejvyšším vrcholu polských Sovích hor, Velké Sově.