OLOMOUCKO

Plný amfiteátr v Olomouci podpořil Moravskou filharmonii

Amfiteátr letního kina v Olomouci byl zaplněn do posledního místa. Vystoupení umělců a slova na podporu filharmonie provázely dlouhé potlesky. Operní pěvkyně Dagmar Pecková, jež s filharmoniky nesčetněkrát spolupracovala, prohlásila: „Česká společnost není v pořádku, když se ruší symfonické orchestry s tradicí.“

Na pódium dále vystoupil například Janek Ledecký, hobojista Vilém Veverka nebo Jiří Pavlica s částí Hradišťanu. Hudebníci se vzdali honorářů a vstupné bylo dobrovolné. Mnoho návštěvníků podepsalo na místě petici, která již zhruba rok koluje po městě. Podle zakladatele Milana Ludvíka petici dosud podepsalo na pět tisíc lidí.

Filharmoniky překvapila velká účast. „Je to opravdu úžasné. Vykládám si to tak, že jde o téma, které rezonuje a lidi zajímá,“ prohlásil ředitel MFO Jonáš Harman. Filharmonici opakovaně zdůrazňovali, že město chce spojit neslučitelné instituce a že celá transformace není řádně připravena. Harman vyjádřil obavy především z budoucnosti. „V tuto chvíli nejde o slučování orchestru, ale institucí. Nicméně jedno z velkých rizik je potenciální upozadění značky jedné či druhé z institucí a budoucí vývoj politických garnitur,“ doplnil Harman.

Náměstek primátora pro kulturu Viktor Tichák (Piráti) však minulý týden uvedl, že koncert je hezkou formou protestu, avšak obsah není pravdivý. Dle jeho slov dnes bude na programu městské rady zřizovací listina nové organizace, vzniklé spojením divadla a filharmonie.

„Protestní akce se jmenuje Zachraňte Moravskou filharmonii, přitom ji nikdo neruší ani neomezuje. Naopak do zřizovací listiny dáváme garance na dlouhodobé udržitelné fungování,“ podotkl Tichák. Vedení olomoucké radnice chce obě instituce, tedy orchestr a třísouborové divadlo, spojit pod jednu organizaci především z ekonomických důvodů. Rozhodnutí padlo na základě analýzy, kterou si radní nechali vypracovat a která slučování doporučuje jako cestu k úsporám a efektivitě provozu.

Plánovanou fúzi podpořili zastupitelé letos v březnu, o zřizovací listině by měli jednat 10. června. Ke sloučení má dojít od začátku příštího roku. Podobný protestní koncert zažila Olomouc i v květnu 2019, kdy byl namířen proti krokům tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), který odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Ministr nakonec po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry na konci května rezignoval.