ÚSTECKO

Pokuty z dálničních tunelů vynesly 44 milionů Kč

SPZ auta je dobře čitelná, ale obličej řidiče často není rozpoznatelný. Kvalita fotografií závisí kromě jiného na osvětlení v tunelu. “Někdy jsou fotky kvalitnější – záleží na tom, jaké je tam v tom tunelu světlo. My tady pak zpracujeme tu výzvu, podepíšeme ji a jde to na zpracování,” vysvětluje Zuzana Focke, která má na starosti vyřizování přestupků.

Zuzana Focke denně kontroluje až 200 oznámení. V roce 2022 evidovali úředníci přibližně 85 000 přestupků z dálničních tunelů. Do konce dubna letošního roku přibylo dalších téměř 20 000 případů. To se odráží ve výši vybraných pokut. “Na D8 jsme za první čtvrtletí roku 2024 a celý rok 2023 vybrali zhruba 44 milionů korun,” uvádí tajemník magistrátu Miloš Studenovský.

Kromě překročení rychlosti v tunelech se úředníci potýkají se značným množstvím přestupků i ve městě. V roce 2022 bylo řešeno téměř 3900 případů. Během prvních měsíců roku 2023 se toto číslo vyšplhalo již na více než 5500.

“To je zejména kvůli špatnému parkování – jednak v rámci kampaně ‘Tři metry pro život’, která je zaměřena hlavně na sídliště a okolí, jednak i díky tomu, že městská policie se začala zaměřovat na auta tvořící překážky na komunikacích,” vysvětluje Studenovský.

Na pokutách ve městě strážníci letos vybrali přibližně milion korun. V roce 2022 to bylo o 700 000 korun více. Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO se většina těchto prostředků vrací například do úprav parkovišť.