ÚSTECKO

Porcelánka v Klášterci nad Ohří zavírá po 230 letech

Porcelánka v Klášterci nad Ohří, kterou vlastní společnost Thun 1794 z Karlovarska, zavřela své brány po 230 letech existence. Vedení firmy v posledních letech postupně omezovalo výrobu kvůli finančním ztrátám, ale nyní i zbývajících zhruba šedesát zaměstnanců přišlo o práci. Jedná se o další rozpočítané přerušení výroby po více než dvou stoletích tradice, během kterých porcelánka proslavila město i region.

V uplynulých desetiletích zaměstnávala klášterecká porcelánka až dvě stovky lidí. Kvůli pandemii koronaviru a energetické krizi však výroba postupně zpomalovala a dosáhla bodu, kdy provoz přestal být udržitelný. „Tento závod po sobě zanechal významný odkaz. Bohužel, ekonomická situace nás přiměla učinit těžké rozhodnutí,' uvedl Zdeněk Zapský, ředitel závodu.

Generální ředitel společnosti Thun 1794, Vlastimil Argman, vysvětlil, že prostory určené pro výrobu byly využity jen z méně než poloviny, což činilo provoz podniku nerentabilním. Růst cen energií a obavy ze zahraniční konkurence situaci ještě zhoršily.

„Skončit je těžké, zvlášť po letech práce v jediném zaměstnání,' sdělil Pavel Cidylo, jeden z bývalých pracovníků. Místní obyvatelé byli na svou porcelánku pyšní, například režisér Juraj Herz ji zvolil jako místo natáčení své slavné komedie 'Holky z porcelánu'. Radnice nyní pomáhá propuštěným zaměstnancům s hledáním nového zaměstnání. „Mnozí z nich tam pracovali celý život a na trhu práce se budou těžko uplatňovat,' uvedl místostarosta Klášterce nad Ohří, Petr Hybner.

Vedení firmy potvrdilo, že v současnosti neplánuje další propouštění v pobočkách v Nové Roli nebo Lesově, kde nadále zaměstnává okolo čtyř set lidí. Společnost se plánuje nově zaměřit i na výrobu pro gastronomické provozy s cílem zvýšit konkurenceschopnost a trvanlivost svých výrobků.

Loňské tržby společnosti Thun 1794 dosáhly 394 milionů korun, což je o sto milionů méně oproti předchozímu roku. Tento pokles je dalším důkazem ekonomických výzev, kterým musí čelit nejen tato tradiční firma, ale i celý sektor porcelánového průmyslu v Česku.