PRAHA

Pražská zoo vítá lední medvědy Gregora a Aleuta

Zoo Praha má opět ve svých prostorách dvou lední medvědy. Čtrnáctiletí bratři Gregor a Aleut, kteří se narodili v berlínské zoo a cestou přes Varšavu dorazili do Prahy, se nyní aklimatizují ve svém novém domově. Současný výběh však již nevyhovuje jejich potřebám, a tak se chystá jeho modernizace.

Návštěvníci, včetně dětí a učitelek z jedné pražské mateřské školy, měli ve středu příležitost poprvé spatřit nové obyvatele zoo. Mladší návštěvníci byli ze setkání s medvědy nadšení, přičemž předškoláci se obzvlášť těšili. Medvědi si však na nové prostředí a zájem lidí teprve zvykají.

Jedním z prvních výrazných okamžiků byla situace, kdy jeden z bratrů vyhodil hračku – žlutou bójku – z výběhu. Chovatelé proto žádají návštěvníky, aby se nesnažili hračky vracet zpět, jelikož to u medvědů může vyvolat nadměrný zájem o podobné situace.

Medvědi, kteří dorazili z Varšavy minulý týden, si navzdory zlepšeným podmínkám stěžují na zastaralý výběh. Ten je starý více než 90 let a nachází se na jednom z nejteplejších míst zoo.

Řešení by mělo přijít letos na podzim, kdy se na severním, chladnějším svahu zoo začne budovat nová expozice s názvem Arktida. Výběrové řízení na firmu, která projekt realizuje, bylo vyhlášeno minulý týden. Plán zahrnuje dva velké expoziční bazény pro tuleně a jeden velký bazén pro lední medvědy.

V souvislosti s příchodem nových medvědů oznámila zoo Praha také smutnou zprávu. Lední medvěd Tom, který v březnu odcestoval do zoo v Kazachstánu, uhynul. Důvodem byla intoxikace organismu šelmy v důsledku dlouhodobého onemocnění. Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, uvedl, že Tom opustil českou zoo bez jakýchkoliv zjevných příznaků onemocnění. Celá záležitost bude proto důkladně prošetřena.