PARDUBICKO

Propojka u Vysokého Mýta ohrožena kvůli nedostatku financí

Na mapě to může vypadat jako zanedbatelný úsek, ovšem skutečnost je jiná. Odhadované náklady na výstavbu propojky z budoucí dálnice na silnici II/357 u Vysokého Mýta podle projektantů převýší 860 milionů korun. Kraj si však takovou investici nemůže dovolit sám, a proto se obává, že propojka jen tak nevznikne.

Ministr dopravy Martin Kupka minulý rok slíbil, že stát pomůže s financováním a zavázal se k tomu podpisem memoranda. Nyní začínají jednání o konkrétní výši státní pomoci. „Navrhujeme, aby se kraj podílel částkou 200 milionů korun, s tímto návrhem jdeme do jednání,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/SOCDEM) po schůzce s ministrem dopravy. Dále uvedl, že ministr Kupka počítá s tím, že stát projekt finančně podpoří. Zároveň město Vysoké Mýto přislíbilo přispět deseti miliony korun.

Nová dálnice D35, která by měla být dokončena příští rok, by měla významně snížit objem dopravy ve Vysokém Mýtě. Z města odvede desetitisíce aut, což uleví místním obyvatelům. Nicméně dálnice zároveň přitáhne stovky nových vozidel, jejichž řidiči budou hledat nejpřímější cestu na D35. Ke zmírnění tohoto problému by měl pomoci krajský obchvat města. Ten by v budoucnosti měl být součástí širšího dopravního řešení i pro obchvat Choceň.

Plány na výstavbu komplikují náklady, které se z původně odhadovaných pár set milionů korun vyšplhaly na 865 milionů. Se zvýšením nákladů je spojeno především pěstování Loučné řeky a železnice, a také nestabilní podloží na trase. Otázka, zda se neměla zvolit jiná trasa, však již nyní zřejmě není aktuální.

Pardubický kraj by mohl díky plánovaným změnám v rozpočtovém určení daní získat o dvě miliardy korun ročně více než dosud. Pokud to parlament schválí, kraj by mohl finančně podpořit projekt významněji, uvedl hejtman Netolický. Dodal, že i varianta financování v poměru jedna ku jedné by pro kraj byla zvládnutelná.