HRADECKO

Rekonstrukce plovárny Tyrš: Záchrana bazénu a nová sportovní zóna

V následujících měsících se Dvůr Králové nad Labem soustředí na vypracování studie, která stanoví prioritu rekonstrukce netěsného bazénu. Závěrečná zpráva pracovního týmu naznačuje, že plovárna založená v roce 1933 čelí mnoha výzvám, přičemž nejbolestivějším místem je padesátimetrový rekreační bazén.

Tento bazén nemá filtraci a městské technické služby ho musí před každou sezónou zdlouhavě opravovat. Kvůli netěsnostem bazén denně vyžaduje doplnění 80 až 100 kubíků vody. „Před každou sezónou musíme investovat stovky tisíc korun, abychom mohli bazén vůbec otevřít,“ uvedl místostarosta Vítězslav Šturma (nestraník, Síla Dvora).

Pracovní skupina doporučila rekonstrukci ve stříbrném nerezu s atrakcemi a tobogánem. Před čtyřmi lety zastavilo město podobnou plánovanou rekonstrukci po veřejné kritice, která měla zahrnovat nerezovou vanu s dvojskluzavkou. Městská rada tehdy měla stavební povolení i rozpočet. „Hodně jsme to diskutovali a zvažovali i jiná řešení. Nakonec jsme se vzhledem k životnosti shodli na nerezu. Může být kontrastní, ale také nenápadný, záleží na správném zadání,“ uvedla členka pracovního týmu zastupitelka Linda Harwot (nestraník, DKoalice).

Kromě rekreačního bazénu vyžaduje rekonstrukci i padesátimetrový plavecký bazén, jehož fólie je na hranici životnosti. „V blízké době bude potřeba vyměnit fólii za novou, případně realizovat obnovu v nerezovém provedení,“ doporučila pracovní skupina. Rekonstrukci si vyžaduje také dřevěná restaurace, která čelí vlhkostním problémům. Sociální zázemí u dětského bazénu, které bylo naposledy rekonstruováno v roce 2018, je nevyhovující a chybí mu filtrace i ohřev vody. Obnova je nutná i pro okolní zeleň a mobiliář.

Všechny rekonstrukce a zásahy by měly respektovat prvorepublikovou atmosféru. „Nejdůležitější podmínkou pro revitalizaci je zachování charakteru areálu. Závěry ukazují směr, kterým se rekonstrukce koupaliště má ubírat,“ dodal místostarosta Šturma.Ještě letos by měly začít průzkumné práce a vyhotovení technických posudků podle doporučení pracovní skupiny. „Všechny podklady bychom chtěli mít co nejdříve, abychom mohli letos soutěžit o zhotovitele studie,“ informoval místostarosta.

Tyršův plavecký klub, který vznikl v době příprav rekonstrukce, ocenil koncepční přístup. „Původní projekt neřešil zásadní nedostatky koupaliště. Nyní máme stanovené priority a k revitalizaci se přistupuje s ohledem na historickou hodnotu koupaliště,“ sdělil Jiří Jaroš z Tyršova klubu. Poslední větší investicí na koupališti byla v roce 2020 výstavba sociálního zázemí a sprch za téměř čtyři miliony korun. V roce 2022 technické služby rekonstruovaly asfaltové sportoviště. Před letošní sezónou, která má začít na konci května, město investovalo do oprav milion korun.Kromě modernizace bazénů a objektů plánuje město rozšíření areálu o sportovní zónu se skateparkem a pumptrackem, na což už vzniká projektová dokumentace. Královédvorský safari park navíc plánuje v blízkosti koupaliště kemp pro návštěvníky.

Tyršovo koupaliště původně zabíralo plochu 3,4 hektaru a kromě dětského bazénu mělo 120metrový plavecký bazén s pětimetrovou skokanskou věží.