HRADECKO

Safari park Dvůr Králové chystá novinky

V roce 1989 bylo parku poprvé umožněno otevřít své brány návštěvníkům, a v roce 2014 byl přejmenován na Africké safari Josefa Vágnera. O dva roky později se stal kulturní památkou. Jeden z nejnovějších úspěchů zahrady představuje moderní zařízení pro chov nosorožců, které přináší tomuto ikonickému druhu lepší životní podmínky. Rekonstrukce jedné z nejstarších staveb parku umožnila vznik jednoho z nejmodernějších nosorožinců v Evropě, s důrazem na lepší vzduchotechniku, světelné podmínky a přístup do venkovních výběhů.

Přemysl Rabas, který park vede od roku 2012, pokračuje v rozšiřování a modernizaci stávajících zařízení a chovů. Pod jeho vedením se také otevřelo Lví safari, jediné svého druhu ve střední Evropě, které bylo pro návštěvníky zprovozněno v létě 2015.

Mezi další plánovaná rozšíření patří především výstavba nových výběhů. Park rovněž plánuje vybudování druhého safari kempu a navázání spolupráce s městským koupalištěm, čímž by se vytvořil komplexnější zážitkový areál pro rodiny a návštěvníky všech věkových kategorií.

Safari park ve Dvoře Králové se specializuje na africká zvířata, která mohou návštěvníci obdivovat v jejich přirozeném prostředí. Mezi tyto druhy patří například nosorožci, hroši, sloni, okapi, hyeny a mnohá další. Snahy současných zoologů a ošetřovatelů o úspěšné rozmnožování ohrožených druhů získávají mezinárodní uznání. Nejzkušenější z nich dokonce vedou celoevropské chovy.

Safari park se pyšní také množstvím úspěšných odchovů. Nedávno se zde narodila první česká mláďata hyenky hřívnaté, což je významný krok v chovu a ochraně tohoto ohroženého druhu. Safari park Dvůr Králové nad Labem zůstává jedním z předních míst pro milovníky zvířat a přírody, a to nejen díky své bohaté historii, ale i díky neustálým inovacím a rozšířením, která připravuje pro své návštěvníky.