OSTRAVSKO

Seriový vykradač aut zatčen na parkovišti

Policisté zasáhli okamžitě po nahlášení krádeží na parkovišti, kde bylo zjištěno až deset poškozených vozidel. Hlídka rychle dorazila na místo a prověřila škody, které zahrnovaly rozbité skleněné výplně nebo poškozené dveře. 'Modus operandi byl prakticky stejný, zaměřoval se na rozbití skleněných výplní či poškozené dveře po vloupání,' uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Policejní hlídka na místě narazila na dvojici mužů, kteří se snažili rychle odjet ve Škodě Fabii. Muži tvrdili, že nemají s poškozenými vozidly nic společného, ale jeden z nich byl již v hledáčku kriminalistů. 'Na tohoto muže už jsme měli nevyvratitelné důkazy za předchozí trestnou činnost,' dodala Michalíková.

Jedním z mužů byl sedmatřicetiletý recidivista, který se specializoval na vykrádání aut a kanceláří. Navzdory počáteční neochotě spolupracovat, policisté získali klíčové důkazy z kamerových záznamů i shromážděných informací.

Muž používal při své trestné činnosti především šroubovák, kterým poškodil vybraná auta i kancelářské prostory. Ukradl také zaparkovanou motorku Ducati Monster 620 a osobní automobil Mazda. Při vykrádání aut se zaměřoval na součástky jako autobaterie, zpětná zrcátka, autorádia či SOS tlačítka, ale také na osobní věci jako brašny na notebook či sluneční brýle.

Vyšetřování ukázalo, že některé z ukradených věcí muž použil pro vlastní potřebu. 'Například autobaterii a zpětné zrcátko si nainstaloval na své auto,' poznamenala Michalíková. Motorcycl ještě policisté nenašli, ale osobní automobil Mazda už mají v držení.

Zadržený recidivista také své motorové vozidlo využíval k jízdě na místa činu, přestože měl zákaz řízení. Na jedné čerpací stanici v Ostravě natankoval a odjel bez zaplacení. Policisté muži připsali celkem dvanáct činů, způsobená škoda činí přibližně 400 tisíc korun.

Muž čelí obviněním z krádeže, poškození cizí věci, porušení zákazu řízení a legalizace výnosů z trestné činnosti. Hrozí mu až čtyři roky vězení, zatímco jeho komplic čeká na soud rovněž za krádež. Policisté stále pátrají po odcizené motorce Ducati Monster 620. 'Vyzýváme nového majitele, který možná motorku koupil, aby se přihlásil na linku 158,' uzavřela Michalíková.