BUDĚJOVICKO

Strmilov zásadně proti větrným elektrárnám

„Můj domov přece nekončí za vraty, to je ta krajina kolem,“ vyjádřil svůj nesouhlas pan Martin, který se svou rodinou žije v Strmilově. Nespokojenost s plánovanou výstavbou větrných elektráren vyjadřovala i většina obyvatel na nedávném veřejném projednávání.

Město Strmilov již před dvěma lety uzavřelo smlouvu s firmou Meridian na výstavbu větrných turbín v lokalitě před Českou Olešnou, což několik místních obyvatel překvapilo, jelikož o tomto záměru dříve nevěděli. Firma již plánuje výstavbu tří větrníků v této oblasti.

Nedávno Strmilov oslovila další firma, Jipocar Power, která má zájem rozšířit větrný park v lokalitě, kde bude působit také Meridian. Starosta města Martin Novák potvrdil zájem této společnosti a uvedl, že zatím není jasné, kolik větrníků druhá firma postaví, ale očekává maximální počet pěti zařízení s výškou do 150 metrů.

„Jak budou vypadat, to ještě nevíme. Ještě se zpracovává studie,“ dodal Kamil Vondráček, jednatel společnosti Jipocar Power.

Starosta Martin Novák tvrdí, že stavby větrných elektráren by mohly být pro město přínosné. „I když se tyto výškové stavby nemusí líbit všem, přinášejí určitě výhody,“ řekl starosta. Dodal, že zastupitelstvo jednohlasně schválilo spolupráci s firmou Meridian, což svědčí o převažujících výhodách.

Počítá se mimo jiné s příspěvky do obecního rozpočtu od provozovatele elektrárny. „Výše roční platby závisí na výkonu elektrárny,“ vysvětlil Vondráček.

Toto stanovisko však mezi obyvateli nevyvolalo nadšení. „Když si to přepočítáme, vychází to na tři tisíce korun na obyvatele za rok. Opravdu to stojí za to, abychom si zkazili krajinu?“ protiargumentovala jedna z účastnic veřejného projednání.

Paní Vlasta podotkla, že krásná krajina je k nezaplacení. „Jezdím sem právě kvůli krajině, nelze to převádět na peníze. Zajímají se pouze o výdělek, ale ne o to, co to s krajinou udělá,“ řekla.

Místní Jan Bale zdůraznil, že pro Strmilov, který je známý jako rekreační oblast, není výstavba větrných elektráren vhodná. „Lidé se sem stěhují kvůli krásné přírodě, ne kvůli pracovním příležitostem nebo množství služeb. I když nemám nic proti větrným elektrárnám, v této oblasti by způsobily větší škody než přínosy,“ vysvětlil Bale. Pokud zastupitelé schválí i smlouvu s druhou firmou, mohlo by u Strmilova vyrůst až osm větrných elektráren. Tento plán však místním obyvatelům dělá starosti a mnozí se obávají, že dojde k nenapravitelnému zásahu do krajiny, která pro ně i pro návštěvníky města znamená mnohem víc než finanční přínos.